Počasie ovplyvňuje aj naše telo: Vieme vycítiť blížiaci sa hurikán?

27.6.2021 14:00

Tornádo, ktoré sa prehnalo pred pár dňami Moravou bolo jedno z najničivejších v strednej Európe za posledné desaťročia. Veľa ľudí sa pýta, či sa katastrofe nedalo zabrániť. Väčšou informovanosťou, alebo dôverou v médiá, ktoré ľudí na silnú búrku pripravovali. Extrémne počasie však vieme predvídať aj sami, na vlastnom tele. Príroda nám dáva znamenia rovnako, ako iným živočíchom, aby sa ukryli, lebo sa blíži z neba pohroma.

Počasie ovplyvňuje aj naše telo: Vieme vycítiť blížiaci sa hurikán?
Pexels

Okrem problémov so silným vetrom a silnými búrkami spôsobujú nepriaznivé poveternostné podmienky aj veľa boľavých kolien, pretože klesá barometrický tlak. Nie je to mýtus. Nízkotlakové systémy majú na nás badateľný vplyv,  vrátane bolesti kĺbov, bolesti hlavy a dokonca aj občasného vyvolania pôrodu.

Prečo bolia kĺby pred búrkou

Bolesť kĺbov je najznámejším útokom počasia na telo. Naše kĺby sú plné tekutiny, ktorá umožňuje kostiam kĺzať po sebe bez toho, aby sa brúsili. Táto látka je náchylná na zmeny atmosférického tlaku. Vyšší tlak vzduchu kĺby nebolí. Nižší tlak znamená, že vo vašom kĺbe je väčší tlak ako mimo neho, čo spôsobuje rozšírenie kĺbových tekutín a okolitých tkanív, čo vedie k nepríjemným bolestiam.

AKO SA PRIPRAVIŤ NA HURIKÁN:  

  • Pripravte si evakuačný plán pre svoju rodinu, vrátane domácich miláčikov
  • Zistite si informácie o dostupnej doprave, príbuzných, ktorí by vás mohli vziať, o útulkoch a ďalších dôležitých podrobnostiach. 
  • Zostaňte zdraví. Zdravý životný štýl vrátane správneho stravovania, pohybu a odpočinku je najlepšou obranou proti akejkoľvek hrozbe. 
  • Upokojte deti a vysvetlite im realitu počasia od fikcie, ktorú sledujú na sociálnych sieťach. 
klby Pexels

Chladnejšie teploty vzduchu môžu tiež spôsobiť, že budú kĺby stuhnutejšie, pretože v nich zahustia tekutinu a napnú aj tkanivo okolo nich. Nepohodlie sa ešte zhoršuje uprostred zimnej búrky s nízkym tlakom. Účinky sú výraznejšie u ľudí, ktorí majú artritídu alebo poranenia kĺbov. Teplejšie a pokojnejšie počasie pomáha zmierňovať bolesti.

Existuje významný vzťah medzi poklesom tlaku vzduchu a tehotnými ženami, u ktorých došlo k prasknutiu vody a k spontánnemu pôrodu.

zima Pexels

Horúčavy a extrémny vietor

Teploty treba sledovať počas celého roka, v lete predovšetkým index horúčav a v zime chlad vetra. Ide o dve dôležité merania, ktoré vám povedia, či je bezpečné vydať sa von. Naše telá sa ochladzujú odparovaním potu. Vlhké popoludnie vám preto môže spôsobiť problémy rýchlejšie ako suchý deň. Keď sa počas horúceho dňa stratí vlhkosť, z našej pokožky sa odparí menej potu, čo môže rýchlo viesť k vyčerpaniu z tepla alebo úpalu. Ľudská pokožka sa zase v chladnom a veternom počasí ochladzuje oveľa rýchlejšie, ako by to bolo v čase, keby vietor nefúkal. Vďaka tomu môžeme mať skôr omrzliny a celkovo sa podchladiť.

Tip: Aj naše dutiny a uši sú citlivé na meniace sa poveternostné podmienky. Sú náchylné na zvýšenie vnútorného tlaku, ktorý vedie k intenzívnej a oslabujúcej bolesti.

leto Pexels

Počasie a vírusy

Napriek rôznym spôsobom, ako počasie ovplyvňuje vaše telo, kvôli počasiu určite nemôžete prechladnúť. Nachladnutie a chrípku spôsobujú vírusy, ktorými sa nakazíte od inej osoby. V zimných mesiacoch máte väčšiu šancu na prechladnutie alebo chrípku, pretože vírusy žijú dlhšie v chladnejšom a suchom počasí, čo sú podmienky, ktoré oslabujú náš imunitný systém a ženú nás do tesnej blízkosti k ľuďom do vyhriatych interiérov.

Mnohí ľudia, ktorí trpia bolesťami hlavy, sú neuveriteľne citliví na malé zmeny počasia a blížiaci sa búrkový systém ich dokáže oslabiť na deň alebo viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok