Art Film Fest pozná svojho víťaza, na filmovom festivale zvíťazila Rozkoš

TA3 TASR
27.6.2021 14:30

Najlepším filmom Art Film Festu sa stala snímka Rozkoš (Pleasure, 2021), švédskej režisérky menom Ninja Thyberg a producentskej trojice Eliza Jones, Markus Walta a Erik Hemmendorff. Laureátov cien Modrý anjel vyhlásil košický AFF v nedeľu na záverečnej tlačovej konferencii.

Art Film Fest pozná svojho víťaza, na filmovom festivale zvíťazila Rozkoš
Facebook.com/ART FILM FEST Košice

Víťazov vyberala spomedzi deviatich súťažných filmov trojčlenná porota, ktorú tvorili dramaturgička Maja Hriešik, režisérka Tereza Nvotová a herečka Natália Germáni. Informoval o tom PR manažér AFF Peter Gašparík. "Natočiť film o porne je pasca. Filmu Rozkoš sa podarilo vyhnúť všetkým klišé, exploatácii a fetišizácii exotického sveta porna, a zároveň prinútiť nás konfrontovať sa s vlastnými hranicami a položiť si otázku, kde je (by bola) tá moja," uviedla vo svojom oficiálnom vyhlásení porota.

  • Modrého anjela za najlepšiu réžiu získal srbský režisér Ivan Ikič za film Oáza (Oaza, 2020).
  • Najlepší ženský herecký výkon podala švédska herečka Sofia Kappel, porotu zaujalo jej stvárnenie hlavnej hrdinky filmu Rozkoš (Pleasure, 2021).
  • Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon získal ruský herec Vladimir Onochov, predstaviteľ hlavného hrdinu filmu Ľoška – lovec veľrýb (Kitoboy, 2020).
  • Porota sa rozhodla udeliť aj čestné uznanie. Za kameru filmu Pot (Sweat, 2020) poputuje do rúk poľského kameramana Michala Dymeka.

 "Takmer všetky filmy v súťaži boli výnimočné svojou úprimnosťou a schopnosťou vtiahnuť nás do životov a svetov ľudí, ktorých v mainstreamových médiách skoro nevidíme. Či už ide o hendikepovaných dospievajúcich bojujúcich za slobodu a lásku alebo influencerov v centre pozornosti sociálnych médií, iránskych robotníkov, pornohviezdy, rodičov, ktorým systém ukradne deti, alebo lovcov veľrýb na konci sveta. Vďaka týmto filmom sa môžeme na svet pozerať komplexnejšie a s väčšou empatiou," uviedla porota vo svojom vyhlásení.

AFF spoločne so súkromnou televíziou ako hlavným mediálnym partnerom festivalu vyhlasujú každoročne divácku súťaž o najlepší dlhometrážny film. Víťaznou snímkou, ktorá získala najviac diváckych hlasov, sa stala komédia Superhit (Un triomphe, 2020).

V poradí 28. Medzinárodný filmový festival AFF sa skončí v nedeľu v noci dvojicou premietaní pod hviezdnym nebom – na košickom amfiteátri a na nádvorí Katovej bašty v historickom centre meste. Festival sa budúci rok uskutoční 17. až 25. júna.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok