Tomáš a Taraba majú indície, že ústavný súd označí referendovú otázku za protiústavnú

TA3 TASR hm
27.6.2021 13:46

Opoziční poslanci Erik Tomáš a Tomáš Taraba majú indície, že ústavný súd referendovú otázku o skrátení volebného obdobia súčasnej vlády označí za protiústavnú. Poslanci to uviedli v našej relácii V politike.

20210627_v_politike_17.jpg
TA3

Koaličný poslanec Martin Borguľa takúto informáciu nemá, referendum by sa uskutočniť malo, pretože ho požadovali ľudia. Poslankyňa Monika Kavecká má vo veci referenda rovnaký názor ako Borguľa. "Keď raz 51 percent ľudí povie, že tu táto vláda nemá čo hľadať, tak to treba len ticho akceptovať, stotožniť sa s tým, zakopať sa niekde a hotovo," povedal Borguľa na margo toho, ak by sa referendum vyhlásilo. Taraba navrhuje, aby sa zmenila ústava tak, aby sa referendom dalo skrátiť volebné obdobie.

Kavecká povedala, že jediným rozsievačom hádok v koalícii je opozícia. Tvrdí, že tá sa z toho teší. To, že sú v koalícii rozličné názory na niektoré témy, je podľa nej forma demokracie. Tomáš poukázal na rozdielne názory pri odvolávaní ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej či ministra vnútra Romana Mikulca. Svedčí to o prejave nedôvery voči vláde, a nie o demokracii, tvrdí.

Sme rodina zdvíha varovný prst

Borguľa tiež považuje za normálne, že v koalícii sú rozličné názory. Sme rodina koalíciu podporuje aj preto, lebo chce presadzovať svoj program. Avšak v prípade, že sa zopakuje "cirkus", aký bol pri poslednej vládnej kríze, tak Sme rodina okamžite odchádza z koalície. "Nebudeme stmeľovačom," podotkol. Taraba skonštatoval, že "najneschopnejšia vláda tak funguje len vďaka hnutiu Sme rodina".

Tomáš viackrát zopakoval, že mimoparlamentná strana Hlas-SD, ktorej je súčasťou, je za to, aby bolo očkovanie proti ochoreniu COVID-19 dobrovoľné. Taraba vraví, že nie je dostatok informácií o očkovacích látkach. Nízky záujem o očkovanie nie je chybou jednotlivca, ale je to spoločenskou klímou, uviedla V politike Kavecká.

Záujem o očkovanie sme prepásli

Prepásli sme momentom, kedy pandémia vrcholila a záujem o očkovanie bol najväčší, vyhlásil Borguľa. Namiesto kampaňovania a presviedčania ľudí, aby sa dali zaočkovať, tu boli v tom čase škriepky medzi politickými rivalmi a antikampane voči Sputniku. Z ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského je Borguľa "milo prekvapený".

Zodpovednosť za očkovanie je podľa poslanca Erika Tomáš na vláde, Igor Matovič a Marek Krajčí absolútne nezvládli vakcinačnú stratégiu. Najväčšiu antivakcinačnú kampaň robí podľa neho samotná vláda, konkrétne Igor Matovič a Vladimír Lengvarský. Ako pripomenul expremiér doteraz nie je zaočkovaný. Ďalej uviedol, že Lengvarský je vo funkcii krátko na to, aby hodnotil jeho prácu. Vníma obrovský rozdiel medzi prácou Mareka Krajčího a súčasného šéfa zdravotníctva. Taraba V politike povedal, že problémom súčasnej vlády je nájsť kompetentných nominantov na svoje funkcie. Myslí si, že politici by vôbec nemali odporúčať či sa dať, alebo nedať zaočkovať.

Hranice "deravé ako rešeto"

Opozícia skritizovala vládu aj za to, že za 400 dní nevedela pripraviť jednoduchú aplikáciu eKaranténa, ktorá mohla byť teraz k dispozícii pre ľudí vracajúcich sa zo zahraničia. Apelovala aj na kontroly na hraniciach. "Chcela by som poprosiť ľudí, ktorí chcú cestovať na dovolenku, aby si dobre zvážili, do ktorej krajiny idú. Máme tu jasný automat, aké sú krajiny čierne či zelené," povedala Kavecká s tým, že ľudia musia rátať aj s tým, že ak sa vrátia z čiernej krajiny, musia absolvovať karanténu. OĽANO podľa nej víta očkovaciu politiku. 

Očkovanie by mohlo fungovať ako motivácia na cestovanie do zahraničia, myslí si Borguľa. Kritizoval tiež, že slovenské hranice sú "deravé ako rešeto".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok