Počítate kalórie? Termogenéza vám pomôže rýchlejšie schudnúť

26.6.2021 16:08

Zvolili ste si agresívny plán chudnutia, pretože už nemáte veľa času do dovolenky alebo výletu či letnej oslavy, kde sa chcete ukázať v top forme? Ako na to, aby ste schudli, no neublížili si?

Počítate kalórie? Termogenéza vám pomôže rýchlejšie schudnúť
Pexels

Agresívny plán chudnutia znamená namáhavý cvičebný program a nízkokalorický stravovací plán. V zásade platí, že ak spálite viac kalórií, ako skonzumujete, schudnete. Kombináciou 300 minút týždenného tréningu strednej až vysokej intenzity so zdravou, nízkokalorickou stravou s nízkym obsahom tukov môžete maximalizovať chudnutie bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie.

chudnutie Pexels

Krátenie kalórií

Vedeli ste? Vaše telo si uloží asi pol kila tuku na každých 3 500 prebytočných kalórií, ktoré zjete. Naopak, zníženie 3 500 kalórií bude mať za následok stratu tejto váhy. Odpočítaním 500 kalórií denne získate priemerný úbytok na váhe asi pol kila týždenne, aj keď sa nevenujete nijakému ďalšiemu cvičeniu. Zdvojnásobenie tohto čísla a skrátenie o 1 000 kalórií denne z príjmu by mohlo tento údaj zdvojnásobiť na dve kilá týždenne. Stále bezpečné, ale rýchlejšie chudnutie. 

chudnutie Pexels

Pridanie extra výživy

Keď do jedla pridáte nízkokalorické a vysokoobjemové jedlá, váš žalúdok sa cíti plný a pomáha vám odolávať nutkaniu sa prejedať. Ďalšiu vlákninu, vitamíny a minerály získate tiež pridaním objemných, ale nízkokalorických potravín, ako sú šaláty, dusená zelenina a ovocie. Vaše telo potrebuje všetky tri makroživiny - tuky, sacharidy aj bielkoviny pre optimálne zdravie. Keď zjete viac sacharidov z celozrnných výrobkov s vysokým obsahom vlákniny, dáte tak vašim kalóriám vyššiu výživovú hodnotu. 

pes Pexels

Zvyšovanie pohybu

Druhou stranou rovnice chudnutia z príjmu kalórií je ich výdaj. Zvýšenie výkonu vám pomôže spáliť viac kalórií, a to nielen počas celého tréningu, ale aj hodinu a viac po jeho skončení. Silový tréning je zázrak. Pomáha k strate tuku tým, že zvyšuje objem svalov. Udržiavanie si svalov je totiž pre vaše telo metabolicky nákladnejšie. Extra svalstvo spáli viac kalórií, aj keď ste v pokoji. Cvičenie zrýchľuje metabolizmus a prispieva k agresívnejšiemu chudnutiu.

Termogenéza 

Ak chcete aspoň minimálne schudnúť, odporúča sa polhodina cvičenia päť dní v týždni. Termogenéza mimo pohybovej aktivity označuje všetku prácu, ktorú vaše telo počíta ako cvičenie, ako napríklad nákupy, prechádzky so psom alebo chôdzu po schodoch. Čím máte viac kardio pohybu aj mimo fitka, tým väčší bude deficit kalórií. Zvyknite si chodiť alebo bicyklovať namiesto používania auta a uvidíte, ako pôjde váha rýchlo dolu. 

chudnutie Pexels

Radikálne zmeny

Pred zásadnými zmenami stravovania a cvičebného režimu sa vždy poraďte so svojím lekárom. Príliš agresívny program bez náležitej prípravy by mohol viesť k zraneniam súvisiacim s cvičením alebo k nedostatku výživy. Takéto rozsiahle zmeny by mali mať lekársky dohľad. Váš lekár vám možno poradí aj s cvičením a stravovacími plánmi, ktoré najlepšie vyhovujú vašim konkrétnym potrebám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok