Česko uvoľňuje opatrenia. Zmeny sa dotknú obchodov, reštaurácií aj klubov

TA3 TASR
26.6.2021 11:37

V Českej republike pribudlo za piatok 138 ľudí infikovaných novým typom koronavírusu, informoval v sobotu spravodajský server Novinky.cz. Je to číslo porovnateľné s minulým piatkom, keď nakazených jedincov bolo 141.

Praha bude mať nový most cez Vltavu, prepojí štvrte Podolí a Zlíchov
TASR/Erika Ďurčová

Reprodukčné číslo za piatok 25. júna bolo 0,74, čo je o trochu menej než deň predtým, keď mal tento údaj hodnotu 0,77. Toto číslo udáva, koľko ľudí nakazí jeden pozitívne testovaný. Ak je nižšie než 1,0, epidémia je všeobecne na ústupe. 

Na území Česka začína v sobotu platiť ďalšie uvoľňovanie protiepidemických opatrení. Zvýši sa napríklad limit počtu ľudí v obchodoch na osobu na desať metrov štvorcových, približujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Tanec povolený nie je

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že aktuálne zmiernenie protipandemických opatrení bude platiť dlhší čas. Ak sa však stav zhorší, mali by sa opatrenia sprísniť vždy v regióne, kde k tomu dôjde. Podľa nových kritérií – sumarizujú Novinky.cz – začína pre obchody platiť pravidlo jedného človeka na desať metrov štvorcových. V reštauráciách a kluboch bude umožnená živá hudba, tanec však povolený nie je.

Kaderníctva, kozmetika či masáže už nebudú musieť poskytovať službu výlučne len jednému zákazníkovi a nebude potreba zákazníkov evidovať. V bazénoch a vo wellnesscentrách sa zvýši kapacita na 75 percent. Bude možné vonku usporadúvať kultúrne akcie až pre 5000 ľudí; vnútri budú môcť byť akcie pre 2000 návštevníkov. Kapacita sál bude môcť byť naplnená na 75 percent. Po novom budú ľudia tiež môcť konzumovať jedlo aj v hľadiskách.

Pre sprevádzané skupinky návštevníkov hradov a zámkov nebude platiť obmedzenie na desať ľudí. Avšak čo sa týka nosenia rúšok, v obchodoch a vo verejnej doprave bude používanie respirátorov stále povinné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok