Tornádo nechalo za sebou spúšť aj v Čechách, v Stebne sú desiatky hasičov i dobrovoľníkov

TA3 TASR čt24
26.6.2021 11:30

Upratovanie po silnej búrke pokračuje aj v obci Stebno na severozápade Čiech. Spúšť zasiahla obec rovnako ako juh Moravy vo štvrtok večer. Podľa meteorológov aj v tomto prípade išlo o tornádo.

Búrka vo štvrtok značne poškodila českú obec Stebno, ktorá spadá pod mesto Kryry v okrese Louny na severozápade Čiech. Podľa meteorológov išlo o tornádo, informovala v noci na sobotu Česká televízia. Škody sa odhadujú na desiatky miliónov korún. Na mieste je približne stovka hasičov a dobrovoľníkov. Starosta mesta Kryry Miroslav Brda oznámil, že nikto nebol zranený. V obci Stebno žije zhruba 120 obyvateľov.

"Všetko nasvedčuje tomu, že to bolo menšie tornádo. Potvrdiť to však musí ešte skúmanie na mieste, sila javu sa bude posudzovať podľa zistených škôd. Zatiaľ sme videli polámané stromy, postŕhané strechy," povedala Jana Ehertová z regionálnej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Najtragickejšie tornádo od roku 2001

Ak Stebno zasiahlo tornádo, malo podľa meteorológov silu prvého alebo druhého stupňa. Búrka podľa miestnych obyvateľov trvala iba pár minút a počas nej bola všade hmla. "V obci zasahujú zamestnanci mesta, profesionálni aj dobrovoľní hasiči, energetici. Spriechodňujú cesty, aby sa v prípade potreby dostali sanitky k ľuďom," uviedol Brda.

Niekoľko domov je bez striech, spadli stodoly, poničené sú automobily. "Máme pripraveného statika, ktorý posúdi, či sú domy obývateľné. Predbežná škoda je 80-100 miliónov korún. Z jednej z najkrajších dedín na Podbořansku vznikla spúšť," dodal starosta. Kryry ponúkli občanom náhradné ubytovanie. Nikto však túto možnosť podľa starostu zatiaľ nevyužil. Mesto nechalo do obce priviezť aj základné potraviny.

V Česku je zdokumentované približne jedno až päť tornád ročne. Vo štvrtok sa tornádo vyskytlo aj na juhu Moravy, kde v niekoľkých obciach zničilo množstvo domov, spôsobilo škody za stovky miliónov korún a pripravilo o život najmenej päť osôb. Silné búrky a tornádo zasiahli vo štvrtok okresy Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji – predovšetkým obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. Tornádo na juhu Moravy bolo najtragickejšie v Európe od roku 2001.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok