V regióne Tigraj zabili troch členov organizácie Lekári bez hraníc

TA3 TASR
26.6.2021 07:32

Troch členov personálu humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc zabili v etiópskom regióne Tigraj. Španielskeho pohotovostného koordinátora a dvoch miestnych pracovníkov našli v piatok mŕtvych pri ich vozidle - deň po tom, ako došlo k strate kontaktu s nimi.

V regióne Tigraj zabili troch členov organizácie Lekári bez hraníc
TASR/AP

Okolnosti ich úmrtia neboli bezprostredne jasné. "Odsudzujeme tento útok na našich kolegov čo najostrejším spôsobom a budeme vytrvalo zisťovať, čo sa stalo," uvádza MSF vo svojom vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Etiópska armáda oznámila, že podľa prvotných indícií stoja za útokom povstalci z Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu, ktorí humanitárnych pracovníkov uniesli a zavraždili. Armáda trvá na tom, že z bezpečnostných dôvodov bude odteraz sprevádzať médiá aj predstaviteľov MSF. 

Etiópska vláda v Addis Abebe minulý rok v novembri spustila vojenskú ofenzívu proti TPLF, ktorý dovtedy ovládal región Tigraj na severe krajiny. Medzi ústrednou vládou a týmito povstalcami panovalo roky napätie. Do daného konfliktu sa medzičasom zapojili aj vojaci a milície zo susednej Eritrey. Od humanitárnej pomoci sú závislé státisíce obyvateľov regiónu Tigraj, ale príslušné skupiny a organizácie dlhodobo nemajú plný prístup k ľuďom v núdzi z dôvodu bezpečnostnej situácie a byrokratických prekážok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok