Večernica sa vrátila na nebesia. Rodina a priatelia dali posledné zbohom Libuši Šafránkovej

TA3 ČT24
25.6.2021 18:45

Zasiahla do životov množstva ľudí. Ako legendárnu Popolušku si budú Libušu Šafránkovú pamätať celé generácie. Na smútočnej omši, kde sa s ňou lúčila najbližšia rodina a priatelia, zazneli emotívne slová aj piesne, ktoré mala rada.

S Libušou Šafránkovou sa v pražskom kostole lúčila rodina i blízki kolegovia. Prehovorili o nej Ondřej Vetchý, Jan Hrušínský či Dagmar Havlová. "Ďakujeme, že si bola najkrajšou princeznou nášho detstva," zaznelo na úvod od herca a speváka Jiřího Macháčka. Kostolom znela aj pieseň "Snadné je žít" od kapely Mig 21, ktorú mala Šafránková v obľube. Spomínali na ňu kolegovia Vladimír Procházka či Ladislav Smoček. "Líba bola najväčšia herečka môjho života," dodal Procházka.

Omšu v Kostole sv. Anežky v pražskej štvrti Spořilov viedol Jakub Sadílek, v dlhej reči zhrnul herečkin život. Spievala aj operná legenda Gabriela Beňačková a jednu z modlitieb predniesla aj moderátorka Daniela Drtinová. Zaspomínali si aj ďalší kolegovia. Jan Hrušínský vyzdvihol jej zvonivý smiech, Dagmar Havlová zase hovorila o životnej súputníčke, ktorá v sebe niesla vlastný jas.

"Bola zosobnením krásy, ušľachtilosti a nehy. Bola jedinečná," uviedol Ondřej Vetchý, podľa ktorého prebúdzala v ľuďoch tú lepšiu stránku. "Večernica sa vrátila na nebesia," dodal.

Do kostola mala prístup len rodina a najbližší priatelia, verejnosť však mohla sledovať obrad na obrazovke pred kostolom. Nechýbali ani Eva Hrušková, Jan Jiráň, Jiří Bartoška, Naďa Konvalinková či Eliška Balzerová. Do kostola prišiel aj herečkin manžel Josef Abrhám. Rakvu na ceste z kostola sprevádzal aj posledný potlesk Šafránkovej fanúšikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok