Slnečné okuliare nevyberajte len podľa vzhľadu. Tieto parametre zavážia

TA3/zm
27.6.2021 10:00

Pre niekoho sú slnečné okuliare len módnym doplnkom, no vznikli na to, aby chránili naše oči a zrak celkovo. Pri kúpe nového modelu si všímajte niekoľko parametrov.

Slnečné okuliare nevyberajte len podľa vzhľadu. Tieto parametre zavážia
Pexels/ Dominika Gregušová

Slnečné okuliare predstavujú bariéru pred hmyzom, silným vetrom a pomáhajú nám lepšie vidieť nielen za slnečného, ale i zamračeného počasia, kedy obloha „ťahá oči“.  

Slnečný faktor

Práve preto je dôležité, aby mali sklá UVA a UVB filter. Nie len jeden z nich, ale oba. To vie väčšina z nás, no málokto ovláda číslo, ktoré je minimom pre zdravie vašich očí. Vyberajte si okuliare, ktoré ponúkajú ochranu s UV filtrom aspoň 400.

Kvalitné slnečného okuliare musia mať na vnútornej strane uvedený certifikát CE a stupeň ochrany. Kategória slnečného filtru sa v tomto prípade označuje číslom od nula do štyri.

Aj pri očiach funguje ochrana pred slnkom podobe ako je to pri pokožke. Čím vyšší faktor, tým bezpečnejší pre zdravie.

Slnečné okuliare Pexels/asim alnamat

Farba sklíčok

Výber rámu je vecou vkusu i módy, no voľba farebnosti sklíčok by mala byť rozhodnutím z rozumu. Všeobecne majú okuliare päť kategórií tmavosti. Na leto a ostré slnko sú vhodné čo najtmavšie sklá, najmä teda čierne a sivé.

Na šoférovanie sa hodia napríklad výborne zelené sklíčka, ktoré tlmia odrazy od vozovky. Pre okuliare do auta je vhodné hľadať model, ktorý obsahuje aj polarizačný filter.

Podobne je zelená farba obľúbená pri vode kvôli silným odrazom od hladiny. Športovci zas najčastejšie siahajú po tónovaní do modra a žlta.

Populárne ružové a in svetlé sklíčka slnečných okuliarov vyzerajú módne, no vhodné sú kvôlu vlnovej dĺžke svetla skôr na zimné a jesenné dni.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok