FOTO Takto vyzerá deň potom. Obce južnej Moravy sa spamätávajú z tornáda

TA3
25.6.2021 17:45

Obcami na juhu Moravy sa vo štvrtok večer prehnali silné búrky, pri ktorých vzniklo aj tornádo. Živel bral všetko, čo mu stálo v ceste. Bohužiaľ, aj to najcennejšie - ľudské životy.

Ničivé tornádo na Morave.
TASR

Vo štvrtok varovali meteorológovia pred silnými búrkami, ktoré sa mali vyskytnúť aj v Česku. Zrejme nikto však nečakal, že okrem búrky príde ešte niečo horšie - tornádo, ktoré malo podľa meteorologičky silu minimálne F3 a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou okolo 219 kilometrov za hodinu. Zmietol všetko, čo mu stálo v ceste - domy, stromy, autá. 

Bohužiaľ, sa však táto nešťastná udalosť nezaobišla ani bez obetí na životoch. Medzi potvrdenými obeťami je aj Slovenka, ktorá pochádzala z Prešova. Zahynula v obci Lužice, ktorá patrí pod okres Hodonín. Ešte smutnejšie je, že spolu s ňou prišlo o život aj jej nenarodené dieťa.

Ničivé tornádo na Morave. TASR

Klimatológ Jozef Pecho v rozhovore pre televíziu TA3 upozornil, že tornáda sa budú vyskytovať čoraz častejšie a pripraviť by sme sa na ne mali aj na Slovensku. Podľa jeho slov na Slovensku registrujeme jedno až dve tornáda za rok, v Česku je to jedno až päť tornád ročne. Vysvetlil tiež, že vznikajú pri veľmi špecifických podmienkach.

Celý rozhovor si môžete pozrieť v našom videu:

Na južnej Morave zasahovali od štvrtkovej noci záchranári aj hasiči. Svoju pomoc ponúklo Slovenska či Rakúsko. Slovenskí záchranári, ktorí boli priamo na Morave, opísali situáciu ako dramatickú. Na mieste nebol dostupný telefonický ani dátový signál, infraštruktúra skolabovala. 

Ničivé tornádo na Morave. TASR

Na mieste pomáhali aj záchranári z rakúskeho Červeného kríža, ktorí boli zaskočení tým, čo na mieste videli. Zdalo sa im nepredstaviteľné, že zábery, ktoré väčšinou vidia zo Spojených štátov amerických majú zrazu pred vlastnými očami.

Ničivé tornádo na Morave. TASR

Ďalšie fotografie zo zničených obcí na juhu Moravy nájdete v našej galérii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok