Neviete urobiť ani jeden kľuk? Nemusí byť problém iba vo vašej forme

25.6.2021 18:00

Kľuky sú základný posilňovací cvik. Je ťažké uveriť, že niektorým ľuďom pripadá ich vykonanie nemožné. Existuje však skupina ľudí, ktorá bojuje s týmto ťahom svalov, na ktorý nemajú dosť sily. Medzi dôvody problémov patrí bolesť kĺbov, nedostatok sily alebo nedostatočný tréning.

Neviete urobiť ani jeden kľuk? Nemusí byť problém iba vo vašej forme
Pexels

Problémy so šľachami

Artróza, poranenie kĺbu na zápästí, lakti alebo v ramene spôsobujú, že kľuky sú pre niektorých ľudí veľmi bolestivé. V týchto prípadoch netlačte na pílu a nepoužívajte tento cvik, ak by mal ísť cez bolesť. Niekedy sú tieto bolesti výsledkom nadmerného zaťaženia svalov a kĺbov, môže za ne aj nesprávna technika cvičenia alebo nehody. V týchto prípadoch pomáha odpočinok a kryoterapia. Ak však máte trvalý stav, vrátane osteoartrózy, zrejme už budete potrebovať injekcie. Posilňujte hrudník pomocou činiek, ale iba s miernou váhou.

Kľuky vyžadujú dostatočnú silu a tréning pre ich správny výkon.

kluky Pexels

Rozloženie hmotnosti

Kľuky sa často odporúčajú ako súčasť cvičebného programu na odbúravanie tuku, keď máte nadváhu. V niektorých prípadoch chorobnej obezity im však vaše veľké telo jednoducho prekáža. Zadržanie váhy pri tlačení hrudníka hore a dole môže spôsobiť príliš veľký odpor na kĺby. Súčasťou dobrých kľukov je aj stiahnutie brušných svalov a držanie rovného chrbta. Pozor však, veľké rozloženie hmotnosti na brucho môže spôsobiť ochabnutie chrbta, takže robíte kľuky nesprávne. Stále existujú možnosti ako cvičiť hrudník aj s nadváhou. 

kluky Pexels

Pre začiatočníkov

Aby ste dosiahli stopercentný cvik a stlačenie svalov, musíte vyvinúť silu v hornej časti tela aj jadra. Ak len tak na zem spadnete, bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností so silovým tréningom, a pokúsite urobiť 10 až 20 opakovaní, pravdepodobne to nedáte. Začnite kľukmi o stenu, neskôr postačí aj kuchynská linka, a choďte stále nižšie a nakoniec sa prepracujete až k podlahe. Ak zistíte, že potrebujete pomoc, kľuky si upravte, stačí ich vykonávať s podporou kolien. 

Zlá forma

Roztiahnuté lakte, klenuté ruky a ochabnuté boky spôsobujú, že kľuky sa vám robia ťažšie. Zlá forma z nich robí veľmi neúčinný cvik, dokonca možno až škodlivý. Zatlačte na ruky a hrudník správne, ruky roztiahnite do šírky ramien, plecia a lakte by mali byť ohnuté v 45-stupňovom uhle. Vaše jadro by malo zostať pevné. 

kluky Pexels

Správna technika

Ženy majú v porovnaní s mužmi väčší problém s týmto cvikom a to z jedného jednoduchého dôvodu, majú menej svalovej hmoty, je to biologický fakt. Ženy majú kratšie svalové vlákna a menej svaloviny rozloženej v hornej časti tela. Vybudovať si svaly na hrudníku preto vyžaduje veľa námahy, ale nič nie je nemožné. Chce to iba trpezlivosť.

Témy: Hrudník
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok