Rakúsky záchranár popísal zdrvujúce scény: Zranení prichádzali zo všetkých strán

TA3 ČTK
25.6.2021 15:00

Rakúskemu záchranárovi, ktorý zasahoval v noci na piatok v tornádom spustošenej obci Hrušky, sa naskytli "zdrvujúce scény". Iba niekoľko hodín po tom, čo sa živel prehnal časťou južnej Moravy, bol už Patrick Wolfram s ďalšími kolegami z rakúskeho Červeného kríža na mieste, aby pomáhal pri ošetrovaní zranených.

Rakúsky záchranár popísal zdrvujúce scény zo zásahu po vyčíňaní tornáda na Morave
TASR/Jakub Kotian

"Domy a infraštruktúra boli úplne zničené," opísal v piatok svoje zážitky. "Človek to pozná zo Spojených štátov, z klasických oblastí hurikánov," povedal dobrovoľný pracovník Červeného kríža a vedúci stanice v meste Laa an der Thaya neďaleko českej hranice. Teraz sa ale katastrofa udiala takpovediac pred jeho vlastnými dverami.

Zalarmovali ich o 19:28

"Nechcem si predstaviť, že by sa to stalo o pár kilometrov ďalej vzdušnou čiarou," dodal. Wolframa a jeho kolegov zalarmovali vo štvrtok presne o 19:28. O chvíľku neskôr už boli s dvomi vozidlami na ceste, aby "zaistili situáciu". Pre výpadok mobilnej siete bola už len navigácia na miesto náročná. Po príjazde kontaktovali českých záchranárov. "Situácia bola veľmi neprehľadná," napriek tomu podľa Wolframa bolo hneď jasné, že "bude potrebné poslať viac záchranárov."

Rakúšania zriadili jedno zo štyroch ošetrovateľských miest, ktoré slúžili okrem iného na triedenie pacientov podľa závažnosti ich poranení. "Ťažko zranených ošetrovali českí kolegovia. My sme mali ošetrovať a odvážať ľahko zranených a stredne ťažko zranených," opísal Wolfram. Zranení k záchranárom prúdili najmä zo začiatku "zo všetkých strán", neskôr príliv ustal a asi jednu hodinu po polnoci Wolfram s kolegami zásah ukončili, a s pochmúrnymi myšlienkami sa vydali na cestu domov.

Wolfram v tejto súvislosti vyzdvihuje všeobecne "veľmi úzku" spoluprácu s českými záchranármi. Zásah preberali s rakúskymi kolegami už na spiatočnej ceste, vyhodnocovať ho budú ešte na sobotnej online porade.

Podľa neho sa ukazuje, "ako efektívne dokáže Červený kríž v Dolnom Rakúsku zasahovať". To, že vo štvrtok večer bolo k dispozícii celkovo vyše 100 ľudí označil za úctyhodné. "Mnoho z nich ide už v piatok zase do svojej normálnej práce. Kávovary pôjdu na plné obrátky," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok