Katastrofa, akú v Česku nezažili. Počet obetí po tornáde na Morave stúpol

TA3 ČT24 TASR
25.6.2021 12:40

Na Morave rátajú škody, ktoré tam napáchalo tornádo. Hasiči a zdravotníci potvrdili už päť obetí a desiatky zranených. Zničené alebo poškodené sú stovky áut a domov, mnohé z nich budú musieť zbúrať. Na miestach pokračujú sanačné práce.

Počet obetí v dôsledku štvrtkových silných búrok a vzniknutého tornáda, ktoré zničilo niektoré obce na južnej Morave, stúpol, informovala v piatok česká polícia.

Hovorkyňa juhomoravských záchranárov Michaela Bothová uviedla, že ošetrili a následne previezli do nemocníc 63 ľudí, z toho desať bolo ťažko zranených. Uvedené počty sa podľa nej však týkajú len ošetrených a transportovaných do nemocníc. Desiatky ľudí záchranári ošetrili a nechali na mieste. Niektorí vyhľadali pomoc priamo v nemocnici a neprešli teda rukami záchranárov. Ďalších zranených, prípadne mŕtvych, nemožno podľa hovorkyne vylúčiť.

Ako zhrnul spravodajský kanál ČT24, ničivé následky mal živel v okresoch Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji – predovšetkým v obciach Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. Úrady vyzvali ľudí, aby do postihnutých obcí nejazdili, komplikujú tým záchranné práce.

Podľa polície búrka zničili stovky domov. Škodu odhadujú policajti na desiatky až stovky miliónov. S likvidáciou následkov pomáha armáda a aj tím na vyhľadávanie a záchranu osôb. Bez prúdu sú v dôsledku počasia desiatky tisíc domácností. Problémy spôsobujú následky búrok aj v doprave. Uzavreté sú diaľnice D2 pri Břeclavi a D1 pri Vyškove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok