FOTO Bola to apokalypsa, v nemocnici to vyzeralo ako na bojisku, opísal katastrofu v Česku šéf nemocnice

TA3 TASR
25.6.2021 07:20

Záchranári na južnej Morave v spojitosti so štvrtkovými silnými búrkami potvrdili najmenej štyri obete na životoch a stovky zranených. Obce hlásia poškodenie stoviek domov, informovala v piatok spravodajská televízia ČT 24.

FOTO
Facebook.com/HZS Jihomoravského kraje

Riaditeľ nemocnice v Hodoníne Antonín Tesařík pre ČT 24 povedal, že v nemocnici zomrela jedna osoba a desiatky ďalších boli privezené na ošetrenie. Celkovo ich podľa Tesaříka mohlo byť až 200. Nemocnica v meste Břeclav prijala viac než 50 zranených.

Tesařík pre novinky.cz uviedol, že v nemocnici to vyzeralo ako na bojisku. "Bola to apokalypsa. Všade krv a bezmocní ľudia v slzách. Zachraňovali si holé životy a prišli o strechu nad hlavou," povedal.

Zrovnalo so zemou pol obce

Český premiér Andrej Babiš chce v piatok popoludní navštíviť oblasť na južnej Morave, ktorú vo štvrtok večer zasiahli ničivé búrky a tornádo. Premiér takisto nevylúčil mimoriadne zasadnutie vlády ČR v prípade, ak by bolo potrebné rozhodnúť o uvoľnení peňazí pre postihnuté obce. Babiš vo štvrtok v noci na Twitteri oznámil, že sa pre nepriaznivé počasie nemôže vrátiť z Bruselu.

Premiér podľa svojich slov požiadal vicepremiérku Alenu Schillerovú, aby bola k dispozícii hajtmanovi Juhomoravského kraja Janovi Grolichovi v súvislosti s okamžitou pomocou vlády pre zasiahnutých občanov a ich rodiny. Česká vláda podľa Schillerovej pre Juhomoravský kraj okamžite uvoľňuje desať miliónov českých korún, píše spravodajský server iDnes.cz.

V oblasti Hodonína zrejme vo štvrtok večer zaznamenali aj tornádo, ktoré zrovnalo so zemou pol obce Hrušky. Ak sa to potvrdí, išlo by o prvé tornádo v ČR od mája 2018. Hasiči v okresoch Břeclav a Hodonín na juhovýchode ČR vyhlásili mimoriadnu udalosť tretieho stupňa. Najviac postihnutými obcami sú podľa Grolicha Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. V samotnom meste Hodonín búrka odniesla strechu športovej haly, poškodila štadión a domov seniorov, v ktorom utrpelo zranenia viacero dôchodcov.

Zo Slovenska vyslali sanitky aj hasiči

Ministerstvo zdravotníctva SR oznámilo, že do ČR vyslalo sedem sanitiek a Univerzitná nemocnica v Bratislave je pripravená prijať pacientov "podľa požiadaviek českej strany". Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti uviedol, že slovenskí hasiči sú takisto pripravení pomôcť Českej republike. Pomoc oblastiam postihnutým búrkami poskytlo aj Rakúsko.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave v noci na piatok informovalo, že hraničný priechod s Českou republikou na diaľnici D2 je pre následky silnej búrky u českých susedov neprejazdný.

Pomoc a podporu Českej republike vyjadrili aj prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár, premiér Eduard Heger, minister vnútra Roman Mikulec a minister obrany Jaroslav Naď. Slovenskí vojaci sú podľa Naďa v prípade potreby pripravení zasiahnutým obciam pomôcť. Mikulec na sociálnej sieti pripomenul, že z Bratislavského a Trnavského kraja vyrazili viac ako dve desiatky hasičov s hasičskou technikou, ktorí smerujú na hasičskú stanicu do Kútov, kde budú k dispozícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok