Užívať radšej multivitamíny alebo každý vitamín zvlášť? Spoznajte rozdiel

25.6.2021 09:00

Vitamínové doplnky, ktoré užívate pravidelne, môžu buď podporovať alebo poškodiť vaše zdravie. Doplnky výživy, ktoré dodávajú základné vitamíny a minerály, majú rôzne formy, od tekutej po tabletky a od jednej po viac dávok živín.

Užívať radšej multivitamíny alebo každý vitamín zvlášť? Spoznajte rozdiel
Pexels

Niektoré sú vhodnejšie na určité zdravotné problémy. Ostatné sú prispôsobené všeobecným výživovým potrebám a individuálnym stravovacím návykom. Pred výberom medzi jednotlivými vitamínmi a multivitamínmi vezmite do úvahy viac faktorov.

Spôsob dávkovania

Zdravé dopĺňanie začína pravidelným dávkovaním. Vyberte si vitamínový produkt, ktorý bude vhodný alebo ľahko zapamätateľný. Pokiaľ výrobca neurčí inak, spojenie dávkovania s jedlom dvakrát denne vám pomôže dobre vstrebávať živiny a vyhnúť sa žalúdočným problémom a neúmyselnému predávkovaniu. Okrem vitamínových kvapiek, práškov a rôznych tabletkových foriem, aj obohatené potraviny predstavujú zdroj vitamínov. Napríklad obohatený pomarančový džús je pohodlným zdrojom viacerých doplnkových vitamínov.

vitaminy Pexels

Pre koho sú multivitamíny

Na Slovensku užíva výživové doplnky asi tretina obyvateľov a to na dennej báze. Multivitamíny nám pomáhajú dosiahnuť odporúčané denné dávky základných vitamínov konzistentne v jednej alebo dvoch vhodných tabletách. Na odporúčanie lekára môžete zvážiť užívanie multivitamínov, ak ste vegáni, vegetariáni, tehotné ženy alebo dojčíte. Doplnok viacerých vitamínov je obzvlášť cenný pre ľudí, ktorých strava nie je dostatočne rozmanitá alebo ktorí majú zdravotné ťažkosti, ktoré znemožňujú prijať dostatok potravy alebo úplne vstrebávať živiny. 

Pexels Pexels

Vitamíny po jednom

Jednotlivé vitamínové alebo minerálne doplnky sú vhodnejšie na špecifický nedostatok výživných látok alebo na podporu alebo prevenciu určitých chorôb. Ich použitie sa odporúča u špeciálnych skupín obyvateľstva. Vápnik a vitamín D chránia zdravie kostí u postmenopauzálnych žien a ďalších rizikových skupín s osteoporózou. Ženy, ktoré sú tehotné môžu predchádzať anémii doplnkom železa a vrodeným chybám pomocou kyseliny listovej alebo vitamínu B-9. Dospelí nad 50 rokov majú úžitok z vynikajúcej absorpcie vitamínu B-12. 

Tip: Všetky druhy vitamínov môžu mať pri nesprávnom použití mierne až nebezpečné vedľajšie účinky.

ovocie maliny Pexels

Bezpečnosť

Všetky druhy vitamínov môžu mať pri nesprávnom použití mierne až nebezpečné vedľajšie účinky. Úmyselné predávkovanie si spôsobíte jedine zámerným užívaním príliš veľkého množstva jedného vitamínu z nevedomosti, alebo kombináciou zdrojov z multivitamínov a jednotlivých vitamínov, plus nadkozumáciou obohatených potravín v strave. Vaše riziko je najväčšie v súvislosti s vitamínmi A, D a E rozpustnými v tukoch, ktoré sa môžu hromadiť v tele a spôsobiť vážne zdravotné účinky vrátane poškodenia pečene, obličiek a mozgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok