Rada KDH: Procházka predstavil platformu, rokovať o nej bude nasledujúca Rada KDH

SITA, TA3
20.10.2012 09:32

V Skalici sa dnes zišli členovia Rady KDH.

Pozrite si tlačovú besedu po skončení Rady KDH

Pozrite si tlačovú besedu Radoslava Procházku o jeho platforme v rámci KDH

Poslanec KDH Radoslav Procházka na dnešnom rokovaní Rady KDH predstavil svoju platformu s názvom "Alfa" a rozdal delegátom brožúrky s jej programom. Rokovať o nej však bude až nasledujúce zasadnutie Rady KDH. Pre TASR to uviedol jeden z účastníkov zasadnutia.

"Pred niekoľkými mesiacmi som oznámil, že ako odpoveď na politickú defenzívu nielen KDH chcem ponúknuť vlastnú programovú predstavu toho, o čo by sa mal na Slovensku usilovať pravý stred," uvádza Procházka v úvode svojej publikácie, ktorej ústredným mottom je heslo "Silná spoločnosť, jednoduchý štát".
V nej navrhuje do programu KDH zahrnúť úplné zrušenie odvodov a financovanie zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb z daní, prechod z poistného systému dôchodkového zabezpečenia na dávkový systém s možnosťou dobrovoľného pripoistenia, ústavný zákaz deficitného hospodárenia v cykle volebného obdobia a ústavne obmedzený počet daní. Navrhuje tiež hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za škodu spôsobenú Slovenskej republike, právo zákonodarnej iniciatívy pre skupinu 100.000 občanov a zmenu následnej kontroly ústavnosti na priebežnú.

"Mojou ambíciou je v prvej fáze presvedčiť pre tento program KDH a získať v ňom mandát na jeho presadzovanie v spolupráci s ostatnými, ideovo príbuznými politickými stranami," uvádza Procházka, ktorý by neskôr chcel dosiahnuť na svojom programe čo najširšiu spoločenskú dohodu. Zároveň upozorňuje, že jeho cieľom je na jednej strane "spolupráca namiesto sólojazdy", ale na druhej strane chce presadzovať "generačnú obnovu slovenskej politiky".

Vnútropolitická situácia, voľba člena Predsedníctva KDH, diskusia o európskych otázkach a všeobecná diskusia je oficiálny program dnešnej Rady KDH v Skalici. V rámci vnútropolitickej diskusie sa bude podľa podpredsedu hnutia Pavla Abrhana hovoriť aj o návrhu štátneho rozpočtu a spoločnom kandidátovi pravice na prezidenta. Ako kandidát KDH sa spomína predseda poslaneckého klubu Pavol Hrušovský. On sám považuje otázku svojej kandidatúry na post hlavy štátu zatiaľ za predčasnú a chce si počkať na ďalšiu politickú diskusiu v tejto veci. Bývalého šéfa parlamentu označili predstavitelia jeho strany, ako aj SDKÚ-DS a Mosta-Híd za dobrého prezidentského kandidáta, ku konkrétnej dohode na spoločnom zástupcovi opozície vo voľbách hlavy štátu, ktoré sa budú konať v roku 2014, však zatiaľ nedošlo.

Na neobsadenú pozíciu v Predsedníctve KDH opäť kandidujú poslanec Peter Muránsky a starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár. Obaja sa už o tento post uchádzali na poslednom rokovaní Rady, no získali rovnaký počet hlasov.

O dnešnom rokovaní sa s podpredsedom strany Milošom Moravčíkom rozprávala kolegyňa Anna Tkáčová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok