Juh Moravy zasiahlo tornádo. Polovica obce Hrušky je zrovnaná so zemou

TA3 TASR
24.6.2021 21:22

V juhomoravskom okrese Hodonín zrejme zaznamenali tornádo, ktoré zrovnalo so zemou pol obce Hrušky. Silné supercelárne búrky už podľa SHMÚ postupujú aj na Slovensko. Nemocnica v Hodoníne hlási desiatky zranených.

V oblasti Hodonína sa počas silných búrok sprevádzaných krupobitím objavil silný veterný vír, ktorý na viacerých miestach spôsobil rozsiahle škody.

Podľa zástupcu starostu dediny Hrušky Mareka Babisza je zrovnaná so zemou asi polovica obce. Silný vietor odniesol strechu z miestneho kostola a poškodil viacero áut, ktoré vymrštil na domy. Veľké škody sú hlásené aj z obce Lužice.

Niekoľko superciel sa aktuálne vyskytuje v tesnej blízkosti slovenského územia v okolí okresu Skalica. Tá najjužnejšia z nich už zasiahne aj územie SR. Na sociálnej sieti na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav.

"S veľkou pravdepodobnosťou supercela prinesie prívalový dážď, krúpy a silný nárazový vietor," spresnil SHMÚ. Najvýchodnejšia z týchto superciel priniesla aj tornádo, vyskytlo sa veľmi blízko slovenských hraníc v Hodoníne.

S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o tornádo

Podľa meteorológov išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o tornádo. Ak sa to potvrdí, išlo by o prvé tornádo v ČR od mája 2018.

Z niektorých častí mesta Hodonín hlásili popadané drôty a časť domácností zostala bez elektriny. V okresoch Hodonín a Břeclav hasiči riešili stovky udalosti a tiesňové linky sú zahltené telefonátmi. Hasiči varovali obyvateľov, aby nevychádzali na ulice.

Búrky obmedzili na južnej Morave aj verejnú autobusovú a vlakovú dopravu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok