Orbánov zákon narobí viac zla ako úžitku, hovorí Cigániková. Podľa Tarabu u nás neexistuje homofóbia

TA3
24.6.2021 21:43

Návrhy na sprísnenie interrupcie prichádzajú do parlamentu s periodickou pravidelnosťou. Poslanec Taraba si myslí, že k posunu príde na jeseň. Poslankyňa Janka Bittó Cigániková tvrdí, že zákon zvýši trápenie detí, matiek a okolia.

screen_tema_dna_7.jpg
TA3

Sprísňovanie interrupcií

Bittó Cigániková je presvedčená, že obmedzovanie práv žien a prikazovanie im, za akých okolností a kedy majú rodiť deti, nie je cesta. Tvrdí, že o interrupciách pravidelne kričia „tí ístí poslanci, ktorí nemajú inú agendu“.  Myslí si, že zákon nebude mať za následok vyšší počet novonarodených, ale skôr zvýši trápenie detí, matiek a okolia.  

Podľa Tarabu nie je nevhodný čas rozoberať zákon o interrupciách. Hovorí, že v národnej rade sa prejednával aj zákon, ktorý zakazuje držanie psa na reťazi. Myslí si, že k posunu v agende ochrany života na Slovensku príde na jeseň. „Myslím si, že v treťom tisícročí dokáže Slovensko dať matkám oveľa väčšiu podporu a sieť na to, aby nemuseli prijímať tieto rozhodnutia.“. 

Štatistky podľa Baláža ukazujú, že počet umelých prerušení na Slovensku klesá. „Potreba nie je veľká, ale v zásade jej rozumiem.“. Je to podľa neho jednoznačne politická a nie odborná otázka. Dáva za pravdu Tarabovi  v otázke pusunu agendy na jeseň. Ak podľa neho poslanci presadia veľmi tvrdý potratový zákon, donesie do spoločnosti „podstatne viac napätia ako je tam teraz“. Pozornosť by upriamil najmä na sociálnu pomoc tehotným ženám.  

Sporný zákon v Maďarsku 

Taraba sa stotožňuje so sporným zákonom, ktorý bol prijatý v Maďarsku. „Plne sa s tým, stotožňujem, nevidím dôvod, prečo by tento typ ideológie mal byť ťahaný do škôl.“.

Bittó Cigániková hovorí o snahe o toleranciu inakosti. „V žiadnom prípade nesúhlasím s pánom Orbánom“. Myslí si, že narobí oveľa viac zla ako úžitku. Nemali by sme podľa nej dehonestovať skupiny spoločnosti, ktoré sú našou súčasťou. 

Taraba nevidí, že by na Slovensku existovala homofóbia. Myslí si, že ako krajina by sme mali podporiť Orbána.  

Baláž tvrdí, že nemá nič proti ľuďom s inou orientáciou. Ide však podľa neho o ideológiu. Myslí si, že Orbán určitým spôsobom vyvažuje názor Európskej únie. Hovorí, aby sme nechali zaznieť niektoré kultúrno-etické otázky aj mimo hlavného prúdu.  

Sputnik na Slovensku

Baláž nemá nič proti ruskej vakcíne. Dianie okolo Sputnika na Slovensku však hodnotí ako zlý príbeh „Nakoniec to absolútne zle dopadlo.“

Bittó Cigániková tvrdí, že by si Sputnik nevybrala. „Práve preto, lebo ako kolega Baláž hovorí, že nemáme informácie o negatívnych následkoch, my nemáme celkovo informácie. To je problém.“. Komunikácia z ruskej strany sa jej nezdá férová.  Všetci sa zhodujú, že v súvislosti so Sputnikom ide o blamáž. 

Taraba tvrdí, že to, čo sa dialo na Slovensku okolo Sputnika, bolo dehonestujúce voči výrobcovi vakcíny.  Bittó Cigániková hovorí, že so situáciou okolo Sputnika je však hlavne zodpovedný Igor Matovič či Marek Krajčí a nie celá vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok