Expolicajta Tiefenbacha opäť odsúdili na trojročný trest. Musí sa ospravedlniť

TA3 TASR
24.6.2021 15:59

Expolicajta Ľuboša Tiefenbacha sudkyňa Okresného súdu Bratislava V opätovne vo štvrtok odsúdila na trojročný podmienečný trest s odkladom na päť rokov. Verdikt nie je právoplatný. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Expolicajta Tiefenbacha opäť odsúdili na trojročný trest. Musí sa ospravedlniť
TASR/Martin Baumann

Ako ďalej uviedol, súd zároveň uložil probačný dohľad nad správaním obžalovaného počas plynutia skúšobnej doby a uložil mu povinnosť verejne sa ospravedlniť poškodeným - matke s dcérou. Obžalovanému uložil trest zákazu činnosti spočívajúci vo výkone zamestnania, povolania, funkcie spojenej s rozhodovacou právomocou po obdobie desiatich rokov. "Poškodené s nárokom na náhradu škody súd odkázal na civilný proces," dodal Adamčiak.

Sudkyňa OS Bratislava V rozhodovala po doručení spisu z Najvyššieho súdu SR bez prejednania veci NS SR. Ten v liste z 26. marca uviedol, že OS Bratislava V v prvostupňovom konaní z dôvodu podania návrhu obžalovaným na odňatie a prikázanie veci inému súdu v pôvodnom konaní procesne nepochybil.

OS Bratislava V pôvodne na začiatku decembra 2019 expolicajta odsúdil na rovnaký úhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu piatich rokov. 

V januári tohto roka však KS rozhodol, že napadnutý rozsudok v celom rozsahu zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol. Senát odvolacieho súdu rozhodol z procesného dôvodu.

Ľuboša Tiefenbacha odsúdila sudkyňa OS Bratislava V v decembri 2019. Okrem spomínaného trestu mu uložila probačný dohľad nad jeho správaním sa počas plynutia skúšobnej doby. Odvolanie podal prokurátor aj Tiefenbach. Obžalovaný je zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody. 

Viackrát podal trestné oznámenie na samosudkyňu pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a podal aj námietku zaujatosti.

Ľuboš Tiefenbach stojí pred súdmi pre incident s dvoma ženami - matkou a dcérou - zastavenými pri cestnej kontrole v bratislavskej Petržalke v roku 2014. Na internete sa následne objavilo video, na ktorom počas kontroly použil voči vodičke Marte B. donucovacie prostriedky. Tie orgány činné v trestnom konaní vyhodnotili ako neprimerané. Tiefenbach svoju vinu popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok