Bošňák: Infikovaných bude pribúdať už po víkende, delta bude dominantná do šiestich týždňov

TA3
25.6.2021 06:00

Epidemická situácia na Slovensku je, podľa vyjadrení ministerstva zdravotníctva, veľmi dobrá. Virológovia zároveň upozorňujú na fakt, že sa v Európe šíri delta variant koronavírusu. Ako sa bude u nás šíriť a aké nové komplikácie prinesie? Na tieto otázky nám odpovedal dátový analytik Ivan Bošňák.

koronavírus rúška ľudia ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Nakazení budú v stovkách

O delte a jej dopadoch zatiaľ veľa nevieme, skonštatoval Bošňák. Zároveň podotkol, že delta sa neobjavila včera, v Británii a Portugalsku sa šíri už dva mesiace. "V Británii dosiahla dominanciu v polovici mája," povedal Bošňák s tým, že k dispozícii máme tým pádom dvojmesačné dáta. Za ďalšie krajiny, ktoré sú v súvislosti s deltou rizikové, označil Bošňák Španielsko a Írsko.

Podľa Bošňáka začnú stúpať počty nakazených na Slovensku už po tomto víkende. Súčasný priemer na úrovni okolo 40 nakazených denne, označil analytik za dno. Prípady začnú stúpať v súvislosti s deltou, ktorá u nás bude "dominantná do šiestich týždňov", odhaduje Bošňák. Za šesť až osem týždňov sa budú podľa neho počty nakazených uvádzať v stovkách.

"S deltou nikto kašľať nebude, s deltou budú mať všetci nádchu," upozorňuje Bošňák. Problém bude v tom, že ľudia nepomyslia na to, že by mali ísť k lekárovi. "To je hlavný problém aj v Británii," doplnil.

Nestrašme sa infikovanými

V Británii delta zabíja najmä starších ľudí nad 70 rokov. "Je potrebné povedať, že v Británii zomrelo za posledných sedem dní deväť ľudí priemerne a na Slovensku zomrelo za posledných sedem dní tiež deväť ľudí priemerne," hovorí Bošňák s tým, že ani z desiatich úmrtí sme neboli vystrašení. Je podľa neho dôležité položiť si otázku, kedy sa začneme báť?

"Nestrašme sa infikovanými, lebo počet ľudí v nemocniciach v Británii stúpol od minima, čo mali, čo bolo 900 v máji, dnes na 1500," povedal Bošňák. Vysvetlil, že z desaťtisícov infikovaných denne idú do nemocníc iba tri percentá. "Kedysi chodilo 13," upozornil. Doplnil, že pri variante delta sa chodí do nemocnice veľmi rýchlo, behom piatich až siedmich dní.

"Je veľmi pravdepodobné, že dobre zaočkovaná Bratislava bude vedieť s deltou pobojovať," povedal Bošňák s tým, že aj dostupnosť testovania je v hlavnom meste lepšia. Ostatné časti Slovenska s veľmi nízkymi číslami preočkovanosti budú mať podľa analytika väčší problém.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok