Škoda trpí nedostatkom čipov, úplne zastaví niektoré prevádzky

TA3 TASR
24.6.2021 14:04

Česká automobilka Škoda Auto pre nedostatok čipov a ďalších súčiastok obmedzuje výrobu. Škode chýbajú diely pre desiatky tisíc áut.

Elektromobily pochovali Fabiu kombi, Škoda ju už nebude vyrábať
ČTK

Dopyt po čipoch

Škoda na budúci týždeň pre nedostatok súčiastok úplne zastaví niektoré svoje prevádzky, napríklad produkciu v celom závode v Kvasinách. Automobilka v najbližších týždňoch výrazne obmedzí výrobu vo všetkých svojich českých závodoch, výrazne menej vozidiel sa bude montovať aj v Mladej Boleslavi.

Škoda sa, podobne ako ďalšie svetové automobilky, musí vyrovnávať predovšetkým s nedostatkom čipov. Dopyt po čipoch výrazne prevyšuje ponuku, ich výrobu okrem toho skomplikovali aj zimné snehové búrky v Texase, kde veľkí producenti obmedzili alebo zastavili výrobu.

Desaťtisíce nekompletných vozidiel

"V uplynulých mesiacoch sa nám darilo minimalizovať dôsledky na výrobu v závodoch v Českej republike, museli sme zrušiť iba niekoľko zmien. V súčasnosti však predpokladáme, že dostupnosť čipov bude na jeden až dva týždne obmedzená do takej miery, že ucelená výroba už nebude možná," uviedla hovorkyňa Škoda Auto Martina Gillichová.

Kritická situácia nastane v budúcom týždni, keď automobilka výrazne obmedzí výrobu vo všetkých troch českých závodoch. V Mladej Boleslavi sa podľa odborárov bude v obmedzenom režime vyrábať len elektrický model Enyaq. "Úplné zastavenie výroby od pondelka do soboty platí tiež pre celý závod Kvasiny," píše sa v týždenníku Škodovácký odborář.

Pre nedostatok čipov nemôže automobilka dokončiť až 5000 vozidiel týždenne. Škoda má aktuálne na odstavných plochách už približne 33.000 nekompletných vozidiel, uviedol v rozhovore pre portál iHNED.cz šéf výroby a logistiky Škody Auto Michael Oeljeklaus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok