Akcia Mýtnik: Obvinili celkovo 14 osôb, niektorí svoju vinu priznávajú

TA3 TASR
24.6.2021 13:27

V rámci akcie Mýtnik obvinili celkovo 14 osôb, osem z nich svoju vinu priznáva. Informoval o tom na brífingu Ondrej Repa, riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry. Malo ísť najmä o korupciu, prijímanie úplatkov i podplácanie a machinácie pri verejnom obstarávaní.

"Svoju vinu v celom rozsahu alebo prevažujúcej miere priznáva 8 obvinených osôb, výpovede korešpondujú aj s inými dôkazmi," uviedol Repa. Podľa neho ide najmä o výpovede svedkov ale aj iné listinné dôkazy, ktoré boli zabezpečené zo strany Finančnej správy a z Úradu pre verejné obstarávanie. Zabezpečili aj rozsiahly materiál týkajúci sa bankového tajomstva.

Ťažiskom akcie Mýtnik je podľa Repu machinácia pri verejnom obstarávaní. Ide najmä o uzavretie zmlúv v rokoch 2013 až 2018, ktoré sa týkali dodania softvérových riešení pre Finančnú správu. "Malo dôjsť k opakovanému porušeniu zákona, najmä zákona o verejnom obstarávaní. Bolo nastavené tak, aby bola úspešná firma, ktorá zmluvy aj uzavrela," dodal. Zmluvy sa týkali sumy vyše 65 miliónov eur.

Prezident Finančnej správy Jiří Žežulka na brífingu dodal, že jeho úrad sám verifikoval a podal trestné oznámenie v prípade ďalšieho podozrivého IT tendra pre FS v hodnote 52 miliónov eur. „Vytvoril som pracovný tím pod názvom Vata, ktorý skrytým spôsobom začal preverovať podozrenia. Naše zistenia sme odovzdali orgánom činným v trestnom konaní, v marci sme podali trestné oznámenie na ÚŠP,“ oznámil šéf FS. 

Upozornil, že štvrtkový zásah NAKA v sídle finančnej správy sa odohral na podnet samotného úradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok