Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikroskop s vysokým rozlíšeným vyrobený z Lega a časti smartfónu

Mikroskop s vysokým rozlíšeným vyrobený z Lega a časti smartfónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemeckí vedci využili výhody pokroku v technológii smartfónov a nekonečných možností stavebnice Lego a vytvorili lacný a ľahký mikroskop s vysokým rozlíšením. Čiastočne vzdelávací nástroj a čiastočne hračka, tento plne funkčný vedecký prístroj nie je určený len na zobrazovanie mikroopických objektov, ale môže byť použitý na učenie detí o fungovaní týchto zariadení.

Projekt realizovali vedci z Göttingenskej a Münsterskej univerzity, ktorí sa rozhodli zlepšiť prístup k mikroskopom s vysokým rozlíšením, ktoré bývajú zvyčajne príliš drahé a krehké na to, aby ich ľudia mohli mať vo svojich domovoch. To ich priviedlo k moderným smartfónom, ktoré teraz obsahujú tak pokročilé šošovky, že sú schopné rozlišovať jednotlivé bunky. Okrem toho ich tím dokázal získať za približne 4 eurá za kus.

Vedci vyrobili mikroskop s vysokým rozlíšením na báze Lega, spolu s pokynmi, ako ho postaviť.

Vedci potom navrhli okolitú štruktúru pre mikroskop s vysokým rozlíšením založenú výlučne na kockách zo stavebnice Lego. Tím tvrdí, že výsledný prístroj má schopnosti blízke modernému výskumnému mikroskopu, pričom ponúka zväčšenie a rozlíšenie potrebné na zobrazenie objektov veľkosti mikrometrov.

GIF demonštrujúci konštrukciu mikroskopu na báze Lega a obrázky, ktoré dokáže sprostredkovať.

Výskumníci pri vývoji tohto nákladovo efektívneho mikroskopu pripravili dokonca aj manuál na jeho skonštruovanie s podrobnými pokynmi. Manuál bol použitý aby viedol skupinu 9 až 13 ročných detí cez proces výroby prístroja, pričom vedci sledovali ich postup v celom priebehu a pomáhali im pri zložitejších úsekoch, ako je zarovnanie dvoch zväčšovacích skiel a zabezpečenie dobrého zdroja svetla. Tím počas celého procesu skúmal deti a zistil, že to výrazne zlepšilo ich chápanie ako fungujú mikroskopy.

Profesor Timo Betz z Göttingenskej univerzity viedol vývoj mikroskopu s vysokým rozlíšením na báze Lega.

Vedci dúfajú, že sa tento modulárny mikroskop bude používať v učebniach a domácnostiach po celom svete a budú inšpirovať deti pre vedu. Vďaka projektu bolo ukázané, že vedecký výskum nemusí byť oddelený od každodenného života. Môže byť poučný a zábavný zároveň.

Plány a pokyny pre tento mikroskop sú voľne dostupné online, zatiaľ čo príspevok popisujúci výskum bol publikovaný v magazíne The Biophysicist 2021.