Zakladateľa antivírusovej spoločnosti Johna McAfeeho našli mŕtveho

TA3 TASR
24.6.2021 07:36

Zakladateľa americkej antivírusovej spoločnosti Johna McAfeeho našli mŕtveho vo väznici. Podľa katalánskeho ministerstva spravodlivosti pravdepodobne išlo o samovraždu. Správa prišla len krátko potom, čo španielske súdy oznámili, že 75 ročného podnikateľa vydajú do USA.

Chceli ho vydať do USA

Katalánska vláda vo vyhlásení uviedla, že bezpečnostný personál väznice Brians 2 neďaleko Barcelony sa McAfeeho pokúsil oživiť, avšak neúspešne, informovala agentúra AP. Úrady McAfeeho vo vyhlásení nemenovali, napísali len to, že ide o 75-ročného amerického občana, ktorý mal byť vydaný do USA. Nemenovaný zdroj z prostredia katalánskej vlády však pre AP potvrdil, že ide o McAfeeho.

Správa prichádza len niekoľko hodín po tom, ako španielsky súd v stredu rozhodol o vydaní McAfeeho do Spojených štátov, kde bol stíhaný pre daňové úniky. Začiatkom júna počas výsluchu McAfee argumentoval tým, že obvinenia proti nemu sú politický motivované, a v prípade, ak sa vráti do USA, strávi zvyšok svojho života vo väzení.

Problém daňových únikov

McAfeeho zatkli vlani v októbri na letisku v Barcelone. V USA ho obvinili z daňového úniku po tom, ako v rokoch 2016 až 2018 nezdokladoval svoj príjem. Ak ho uznajú za vinného, hrozí mu až 30-ročný trest odňatia slobody.

Zosnulý podnikateľ založil jednu z prvých firiem na tvorbu antivírusových programov, keď v roku 1987 založil spoločnosť, ktorú pomenoval po sebe. Niekoľko rokov po založení však z firmy odišiel a odvtedy sa v nej neangažuje. Predpokladá sa však, že naďalej ročne zarába milióny dolárov predajom kryptomien, ako aj prednášaním a konzultáciami. McAfee mal aj v minulosti opletačky so zákonom, v roku 2012 ho na ostrove Belize dokonca vyšetrovali v súvislosti s vraždou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok