Fidel Castro utrpel mozgovú porážku, tvrdí lekár

TASR, TA3
19.10.2012 18:25

Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro utrpel mozgovú porážku. Pre noviny El Nuevo Herald to uviedol venezuelský lekár José Marquina, oznámila dnes americká televízna stanica Fox News.

Fidel Castro utrpel mozgovú porážku, tvrdí lekár
SITA

"Utrpel embolickú mozgovú príhodu. Vôbec nikoho nespoznáva," vyhlásil doktor Marquina, ktorý vlani medializoval informácie o rakovine venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Podľa jeho slov 86-ročného Castra postihlo krvácanie do mozgu, následkom ktorého má problémy s jedením, hovorením a rozoznávaním ľudí.

"Môže v takomto stave zostať aj celé týždne, ale môžem povedať, že ho už nikdy viac neuvidíme na verejnosti," konštatoval Marquino. Castro podľa neho nedostáva žiadnu liečbu, pretože je príliš oslabený. Nie je napojený na umelé dýchanie a výživu zrejme dostáva cez nazogastické sondy priamo do žalúdka.

Väčšina pacientov v takomto stave zvyčajne umiera na respiračné komplikácie alebo infekcie.

V ostatných rokoch sa opakovane objavujú špekulácie a neoverené informácie o Castrovom zhoršujúcom sa zdravotnom stave, či dokonca o jeho úmrtí.

Castro, ktorý sa dostal na Kube k moci počas revolúcie v roku 1959, odstúpil z úradu v roku 2006 pre život ohrozujúce zdravotné problémy s črevami. V súčasnosti je prezidentom jeho mladší brat Raúl.
Na verejnosti sa Fidel neobjavil od konca marca. Vtedy boli zverejnené zábery, na ktorých vítal pápeža Benedikta XVI. počas jeho návštevy Kuby.

Vo štvrtok kubánsky vládny denník Granma zverejnil list podpísaný Fidelom Castrom, prvý od júla tohto roku. Posledná z esejí Castra známych pod názvom Úvahy bola v tlači vydaná 19. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok