Delta je najnebezpečnejší variant, tvrdí Klempa. Podľa Klusa sa nemôžeme spoliehať na slobodné cestovanie

TA3 TASR
23.6.2021 21:34

Delta variant koronavírusu dnes potvrdili aj na Slovensku. Podľa virológa Borisa Klempu ide o ženu, ktorá sa vrátila z Ruska. Dodáva, že v súčasnosti ide o najnebezpečnejší variant. Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus zdôrazňuje, že na slobodné cestovanie sa nedá toto leto s určitosťou spoliehať.

screen_klus_1.jpg
TA3

Delta variant na Slovensku

Klempa tvrdí, že v súvislosti s oznámením prvého prípadu delta vírusu prišlo k niekoľkým nedorozumeniam. Tvrdí, že išlo o ženu, ktorá sa vrátila z Ruska a na základe jej mena usudzuje, že ide o ruskú občianku.

Dodáva, že v súčasnosti ide o najnebezpečnejší variant. V príznakoch nie je častý kašeľ, ale bolesť hlavy, horúčka a nádcha. “Nádcha doteraz nebola až tak pozorovaná,”. Vírus sa podľa neho intenzívne šíri najmä medzi deťmi. “U vyšších ročníkov je miera zaočkovanosti vyššia. Deti sú v tejto chvíli tá najviac vnímavá skupina.”.

Pri variante delta hrá podľa Klempu veľkú rolu to, či je človek zaočkovaný jednou dávkou vakcíny alebo oboma. Vo Veľkej Británii ide podľa jeho slov vo väčšine prípadov o nakazených nezaočkovaných alebo zaočkovaných len s jednou dávkou. “Čo sa týka hospitalizácií, nezaočkovaní tam jednoznačne dominujú.”.

Slobodné cestovanie

Klus hovorí, že po Portugalsku sa dá vysoký výskyt delta vírusu očakávať v Španielsku. Nemôžeme vylúčiť to, že pre nás bude podľa semaforu čiernou krajinou. “Ak sme si mysleli, že budeme mať jednoduchšie leto, čo sa týka cestovania, nedá sa dnes vylúčiť takmer nič.". Slobodné cestovanie nebude pravdepodobne počas celého leta, keďže situácia sa rýchlo mení.

"Rakúsko, Poľsko, pobaltské krajiny. Dá sa predpokadať, že ak aj v covid certifikáte budú mať občania Sputnik V zapísaný, do týchto krajín sa nedostanú, resp. dostanú s nejakými ďalšími podmienkami, “ hovorí o možnom kombinovaní vakcín v budúcnosti či o ďalšej tretej dávke vakcíny.

K spusteniu e-karantény nemá Klus žiadne bližšie informácie. “Prihovárame sa za to, aby sme nevymýšľali vlastnú aplikáciu, ale požičali si niektorú z tých krajín, kde to funguje, to už ale nie je kompetencia ministerstva zahraničných vecí.”.

Šampionát vo futbale

Klus každému odporúča nechať sa čím skôr zaočkovať. Vyjadril aj sa k súčasným Majstrovstvám Európy vo futbale. “Bol som zdesený, že v susednej krajine naplno vypredali štadión a keď som videl tie zábery, zhodou okolností najmä portugalských, ale aj maďarských fanúšikov, mám veľmi vážnu obavu, že je to tu veľmi blízko.”.

Klempa je zvedavý, ako sa futbalový šampionát prejaví na celkovej situácii v Európe. “Vôbec by ma neprekvapilo, keby to malo celkom významný efekt.”.

Prekonanie covidu a Sputnik

Klempta tvrdí, že tí, ktorí už prekonali Covid-19 môžu dostať aj delta variant. "Ľudia, ktorí ochorenie prekonali, majú variabilnú mieru imunity. Niektorí veľmi dobrú, niektorí menej, nedá sa na to spoliehať.”. Dodáva, že účinnosť Sputika V by mohla byť podobná ako pri AstraZenece.

Tretia vlna epidémie podľa Klempu určite príde. "Predpokladám, že priebeh bude podobný ako minulý rok. Rozhodujúce obdobie bude pravdepodobne september.".

Očkovanie detí

Očkovanie detí považuje Klempa za bezpečné. “Ak sa niekto bojí, kvôli nízkemu počtu detí v klinických skúškach, treba povedať, že v USA sú to už skutočne milióny detí, ktoré sú zaočkované,” dodáva s tým, že údaje o bezpečnosti budú pribúdať.

Klus kritizuje výroky opozície o očkovaní. "Je hanebné zo strany opozície, že zneužíva situáciu, kedy sa časť ich voličskej základne  združila do antivaxerských skupín," dodáva s tým, že by, naopak, mali ísť príkladom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok