Výbuch bomby v Bejrúte si vyžiadal 8 mŕtvych a desiatky zranených

TA3, TASR
19.10.2012 16:55

Najmenej osem mŕtvych a 78 zranených si vyžiadal silný výbuch bomby v centre libanonskej metropoly Bejrút. Oznámila to libanonská štátna tlačová agentúra NNA.

Výbuch bomby v Bejrúte si vyžiadal 8 mŕtvych a desiatky zranených
SITA

Mohutná nálož umiestnená v zaparkovanom aute vybuchla v prevažne kresťanskej štvrti Ašafríja na ulici, kde má sídlo kresťanská Falangistická strana (Katáib) stupujúca proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.
Líder Falangistickej strany Sámí Džemájel útok odsúdil a vyzval úrady na rýchle vypátranie vinníkov: "Nech štát ochraňuje svojich občanov. Nebudeme tolerovať v tejto záležitosti žiadne otáľanie."

Bomba explodovala v čase popoludňajšej dopravnej špičky, keď sa mnohí rodičia vracali domov s deťmi so školy. Zničených bolo viacero áut a predná časť niekoľkoposchodovej budovy. Polícia uzavrela celé okolie výbuchu. K útoku došlo v čase zvýšeného napätia v nábožensky rozdelenom Libanone, kde jednotlivé politické frakcie podporujú rôzne strany konfliktu v susednej Sýrii.

Oponenti Hizballáhu obviňujú toto šiitské militantné hnutie z podpory sýrskeho režimu a varujú pred hrozbou roznietenia sektárskeho násilia aj v samotnom Libanone. Napätie medzi libanonskými stúpencami a odporcami Asada už tento rok prerástlo do ozbrojených stretov v severolibanonskom Tarábuluse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok