V Košiciach pilotne zaočkovali prvých 35 detí

TA3 TASR
23.6.2021 15:44

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice od stredy spustila očkovanie detí proti ochoreniu Covid-19 vo svojom vakcinačnom centre na Rastislavovej ulici.

V Košiciach pilotne zaočkovali prvých 35 detí
TASR/AP

Očkujú Pfizerom

„Dnes predpoludním sme zaočkovali prvých 35 detí. Išlo o pilotné očkovanie detí od 12 rokov rodičov - zamestnancov zdravotníckych zariadení, ktorí prejavili záujem,“ uviedol výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

Od budúceho týždňa sú už podľa neho prihlásení prví detskí záujemcovia o očkovanie cez Národné centrum zdravotníckych informácií. Deti očkujú vakcínou Comirnaty od dodávateľov Pfizer/BioNTech. Vakcína im bude podaná tak ako dospelým v dvoch samostatných dávkach.

Vo vakcinačnom centre UNLP si zdravotnícky personál odskúšal systém očkovania detí, aby celý proces počas leta fungoval bez komplikácií. „Deti by sa mali u nás očkovať jeden, možno dva dni v týždni, uvidíme podľa záujmu. Najbližšie je naplánovaná budúca streda (30. 6.) a piatok (2. 7.) od 8.00 do 13.00 h. Pri očkovaní detí od 12 rokov musí byť prítomný pediater,“ konštatoval Beňa. 

Dodal, že od budúceho týždňa plánujú očkovať deti v spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou. Pripravení sú očkovať do 100 detí denne.

Reagovali lepšie ako dospelí

Zdravotníci vo vakcinačnom centre podľa nemocnice nezaznamenali žiadne problémy ani nežiaduce reakcie. „Všetky deti reagovali pokojne, dokonca by som povedala, že lepšie ako dospelí. Vidieť, že sú na toto očkovanie pripravené,“ uviedla primárka neonatologického oddelenia Iveta Kostelníková.  

Deti bývajú často bezpríznakovými nosičmi vírusu a môžu predstavovať zdroj infekcie pre iných. Podľa Kostelníkovej na dosiahnutie kolektívnej imunity je potrebné, aby sa zaočkovalo aspoň 80 percent populácie, preto je nevyhnutné, aby sa očkovali aj deti.

Prípadné reakcie po očkovaní sú u detí podobné ako u dospelých. Miesto vpichu môže byť mierne opuchnuté, bolestivé a začervenané. Tiež môžu byť zväčšené regionálne lymfatické uzliny, vtedy ide o lokálnu reakciu. V prípade celkovej reakcie môže ísť o únavu, slabosť, bolesť hlavy, kĺbov a svalov. 

„Deti zvyknú mať po očkovaní častejšie horúčku ako dospelí. Odporúčame preto deťom po očkovaní pokojnejší režim, menšiu fyzickú záťaž. Miesto vpichu je vhodné ochladzovať. Lieky proti teplote odporúčame podávať až vtedy, keď sa objaví teplota. Nie preventívne,“ uviedla Kostelníková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok