Delta variant je už aj na Slovensku. Čekan vysvetľuje, aký je nebezpečný a koho ohrozuje

TA3
23.6.2021 13:11

Na Slovensku bola potvrdená delta mutácia koronavírusu. Nakoľko je tento typ vírusu nebezpečný? Ohrozuje aj ľudí, ktorí sú už plne zaočkovaní oboma dávkami vakcíny? O tom sme sa rozprávali s biochemikom Pavlom Čekanom.

Ak ide o infekčnosť, delta variant je nebezpečnejší. "Vidíme, že aj v krajine ako Veľká Británia, kde je vysoká zaočkovanosť, preráža bariéry kolektívnej imunity," zhodnotil Čekan.

Pri ľuďoch, ktorí sú úplne zaočkovaní, je riziko hospitalizácie po nákaze deltou blízko nuly a úmrtia nie sú takmer žiadne. "Čo sa týka symptomatického priebehu, ľudia, ktorí sú zaočkovaní oboma dávkami, majú ochranu na úrovni viac než 90 percent," konkretizoval Čekan. Aj pri variante delta sú najohrozenejšou skupinou starší ľudia a ľudia, ktorí majú problém s imunitou. Čo sa týka prenosu, deltu môžu ďalej šíriť aj malé deti, upozorňuje Čekan.

V súčasnosti na Slovensku podľa Čekana najviac pomôže kontrolovať príchod ľudí, testovať ich a trasovať. "To by mohol byť celé leto najefektívnejší spôsob," povedal s tým, že zatiaľ netreba robiť veľkú paniku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok