Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bežný fotoaparát môže merať vlhkosť poľnohospodárskej pôdy

Bežný fotoaparát môže merať vlhkosť poľnohospodárskej pôdy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď je dôležité pravidelné zavlažovanie poľnohospodárskych plodín, určite pritom netreba plytvať vodou, najmä v oblastiach, kde je jej nedostatok. S ohľadom na to teraz vedci vyvinuli metódu na meranie úrovne vlhkosti v pôde za použitia bežného spotrebiteľského fotoaparátu a umelej inteligencie.

Existujú už technológie, ktoré poľnohospodárom umožňujú zistiť, koľko vody je v pôde, ale majú svoje obmedzenia. Môžu to byť napríklad zakopané snímače vlhkosti, ktoré môžu byť nepriaznivo ovplyvnené soľou v pôde. Dajú sa aj použiť termovízne kamery, ktoré sú však drahí a ich namerané hodnoty môžu byť ovplyvnené klimatickými faktormi, ako je hmla alebo oblačnosť. Skúšané boli dokonca aj kamerové systémy namontované na dronoch, no samotné drony bývajú obmedzené nepriaznivými letovými podmienkami a relatívne krátkou výdržou batérie.

Pri hľadaní jednoduchšej, lacnejšej a spoľahlivejšej alternatívy sa vedci z univerzity v Južnej Austrálii a zo Strednej technickej školy v Iraku zamerali na obyčajný digitálny RGB fotoaparát, spolu so softvérom založeným na umelej inteligencii využívajúcej strojové učenie.

Experimentálny systém bol „trénovaný“ počas štyroch týždňov v poľnohospodárskej škôlke v Iraku. Bola pritom použitý DSLR fotoaparát Nikon D5300, ktorý bol namontovaný na statíve a monitoroval pôdu z rôznych vzdialeností (1 až 5 m), v rôznych denných dobách, za slnečného aj oblačného počasia.

Úrovne vlhkosti pôdy už boli zmerané v čase, keď boli fotografie vyhotovené pomocou konvenčných metód. Softvér preto dokázal zistiť, ktoré jemné odchýlky vo vyfarbení fotografovanej pôdy zodpovedajú známym úrovniam vlhkosti. Keď bol systém následne testovaný, ukázalo sa, že je veľmi presný pri odhadovaní vlhkosti pôdy na základe sfarbenia pôdy na fotografiách.

Podľa vedcov by po vytrénovaní siete malo byť možné dosiahnuť riadené zavlažovanie s udržiavaním pôdy v požadovanom stave. Po overení toho, že metóda monitorovania je presná, tím plánuje navrhnúť nákladovo efektívny inteligentný zavlažovací systém založený na tomto algoritme, s využitím mikroovládača, USB kamery a vodného čerpadla, ktoré dokážu pracovať s rôznymi typmi pôd.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).