Delta variant potvrdili aj laboratóriá. Ide o človeka, ktorý prišiel z Ruska

TA3
23.6.2021 10:11

Na Slovensku už máme delta variant koronavírusu. Túto informáciu potvrdil aj Úrad verejného zdravotníctva. Pozitivita sa preukázala u človeka, ktorý pricestoval z Ruska.

Je v domácej karanténe

„Variant B.1.617.2. sme v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied identifikovali v pozitívnej vzorke od osoby, ktorá na Slovensko pricestovala z Ruska,“ povedal virológ Boris Klempa z BMC SAV. „Osoba bola bez úzkych kontaktov a nie je hospitalizovaná. Aktuálne sa nachádza v domácej karanténe a zodpovedne dodržiava všetky nariadené protiepidemické opatrenia,“ informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pred rokovaním vlády to potvrdil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ten predpokladal, že sa táto osoba mohla nakaziť po návšteve futbalového zápasu v Petrohrade. Úrad verejného zdravotníctva neskôr tieto informácie vyvrátil. "Osoba nepricestovala z Petrohradu a nezúčastnila sa futbalového zápasu," spresnila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

ÚVZ zároveň doplnil, že delta variant, o ktorom v stredu informovali, je prvý laboratórne potvrdený delta variant (B.1.617.2) na Slovensku. Takzvaný indický variant, ktorý bol na území Slovenska potvrdený v máji, je variant B.1.617.1, definovaný ako kapa variant.

Variant, na ktorý sa treba zamerať

Delta variant vírusu SARS-CoV-2, označovaný tiež ako B.1.617.2, patrí spolu s Kapa variantom  B.1.617.1 do rovnakej línie, ktoré boli prvýkrát zaznamenané koncom roku 2020 v Indii. "Delta variant je podľa ECDC zaraďovaný medzi tzv. „variants of concern“, teda varianty, na ktoré je potrebné sa zvlášť  zamerať, nakoľko sú jasné vedecké dôkazy o ich možnom vplyve na rýchlosť a spôsob  šírenia alebo odpoveď imunitného systému,“ vysvetlila laboratórna diagnostička a molekulárna biologička na ÚVZ SR Anna Kaliňáková.

Úrad verejného zdravotníctva vyzýva na obozretnosť a dodržiavanie nastavených preventívnych pravidiel. Podľa hlavného hygienika je to mimoriadne dôležité, pretože tým znižujeme riziko šírenia pandemického vírusu i jeho variantov. Laboratóriá na žiadosť hlavného hygienika vykonávajú tiež sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na koronavírus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok