Porucha, infekcia alebo rakovina: Biela stolica u detí neveští nič dobré

23.6.2021 09:00

Deti môžu mať rôzne zafarbenú stolicu. Je to väčšinou úplne bežné a závislé na potravinách, ktoré v ten deň jedli. Mať bielu stolicu je však niečo, čoho sa treba obávať.

Porucha, infekcia alebo rakovina: Biela stolica u detí neveští nič dobré
Pixabay

Dôvody bielej stolice sa líšia, ale niektoré z nich sú veľmi vážne. Deti so stolicou tejto farby by mali byť skontrolované lekárom čo najskôr. Keď má malé dieťa napr. hnačku, ale aj v normálnej stolici sa môžu vyskytnúť biele miesta so slabo žltým odtieňom alebo svetlošedé a kriedové. Je dobré odložiť takúto plienku a priniesť ju lekárovi. 

jedlo dieťa Pexels

Ak je stolica biela

Žlč je produkovaná pečeňou a ukladaná sa v žlčníku. Počas procesu trávenia sa vylučuje do tenkého čreva. Táto tekutina je tmavej farby a dodáva normálnej stolici hnedú farbu. Ak je stolica biela, žlč sa tým pádom nedostáva až do stolice. Buď ju pečeň nevytvára alebo jej niečo bráni v prístupe do tenkého čreva.

lieky dieťa Pexels

Lieky a farba stolice

Ak drží dieťa nejakú mliečnu diétu, užíva antacidá alebo antibiotiká alebo malo nedávno báriový klystír, aj to môže mať za následok bielu stolicu. Tieto dôvody však nesúvisia s pečeňou a sú ojedinelé.

choroba dieťa Pexels

Vážne ochorenie

Väčšina dôvodov bielej stolice u detí je dosť závažných a sú dôsledkom problémov s pečeňou, tenkým črevom alebo žlčníkom. Patria sem hepatitída alebo iné infekcie pečene, vrodené poruchy žlčových ciest alebo čriev, žlčové kamene, nádory alebo cysty, biliárna cirhóza, sklerotizujúca cholangitída, zúženie žlčovodov a vrodené chyby metabolizmu.


Témy: rakovina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok