Ako chránia vakcíny proti obávanej delte? Druhá dávka je dôležitá, vysvetlil infektológ

TA3
23.6.2021 06:00

V súvislosti s takzvaným variantom delta, ktorý sa šíri najmä v Británii a obavy vzbudzuje aj u nás, sa často spochybňuje účinnosť vakcín. Čo však hovoria vedecké dôkazy? K účinnosti vakcín sa na svojom Facebooku vyjadril aj lekár a infektológ Peter Sabaka.

očkovanie vakcína koronavírus (1140px) TASR/AP
TASR/AP

Overené čísla

"S nástupom delta variantu sa objavili pochybnosti o účinnosti vakcín. Asi máte predstavu, kto ich širi. Čo ale hovoria dôkazy z Public Health England a Public Health Scotland publikované v Lancete?" pýta sa Sabaka a zároveň pripája aj odpovede. "Ochrana pred symptomatickou nákazou po druhej dávke: Pfizer 88 %, Astra 70 %. Ochrana pred akoukoľvek, aj bezpríznakovou infekciou: Pfizer 80%, Astra 60%," uvádza infektológ. 

Sabaka zdôrazňuje, že vakcíny fungujú aj proti bezpríznakovej infekcii, takže účinne zabraňujú prenosu nákazy. Ďalším dôležitým faktorom podľa neho je, že vakcíny znižujú vírusovú nálož, čím zabraňujú prenosu koronavírusu. Podstatný je aj efekt ochrany pred hospitalizáciou. Pfizer ponúka zaočkovaným 96 %, Astra 92 %.

Úmrtia po očkovaní

"Očkovanie je stále tá najúčinnejšia ochrana pred epidémiou delta variantom," píše Sabaka. Problém s nárastom infikovaných v Británii podľa neho súvisí s nedostatočným množstvom zaočkovaných, špeciálne, ak ide o druhú dávku vakcíny.

"Prečo v Británii obcas zomrie na covid aj niekto očkovaný? To je jednoduché, očkovaní sú skoro vsetci rizikoví pacienti a medzi nimi sa nájdu aj takí s mimoriadne slabou imunitou, napr. po transplantácii alebo užívajúci imunosupresíva a tam očkovanie nemusí fungovať," vysvetľuje Sabaka. Tento fakt však neznamená, že očkovanie nefunguje.

Delta variant je podľa Sabaku jednoznačne na ceste k nám, pretože "je infekčnejší a má selekčnú výhodu". To, či zvládneme deltu lepšie než Briti, závisí hlavne od nás, píše Sabaka. "S naším záujmom o očkovanie to vidím dosť pesimisticky. Čaká nás pre to ďalší lockdown? Asi áno. Ale bolo by skvelé, ak by sme sa tomu vyhli práve očkovaním," píše Sabaka.

 Problém s nárastom infikovaných v Británii podľa Sabaku súvisí s nedostatočným množstvom zaočkovaných, špeciálne, ak ide o druhú dávku vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok