Konzumácia ovocia pred jedlom: Trávenie aj postava hovoria ÁNO

22.6.2021 09:00

Nie je žiadnym tajomstvom, že zdravé stravovanie znamená zvýšiť príjem ovocia a zeleniny. Akokoľvek ľahko a uskutočniteľne to znie, uvedenie do praxe už býva ťažšie. Dospelí majú tendenciu jesť menej ovocia ako je odporúčané množstvo. Konzumácia ovocia pred jedlom nielen podporuje ďalší príjem ovocia, pomáha aj kontrolovať váhu a plniť si vitamínové a minerálne potreby.

Konzumácia ovocia pred jedlom:  Trávenie aj postava hovoria ÁNO
Pexels

Energia

Stačí aj malý kúsok ovocia tesne pred hlavným jedlom, ktorý vám pomôže kontrolovať vaše stravovanie počas konzumácie celého chodu. Keď ste veľmi hladní, čakanie na jedlo môže viesť k prejedaniu sa a nadmernému príjmu kalórií. Kúsoček ovocia pred jedlom umožní vložiť si do žalúdka niečo s nízkym obsahom kalórií, ale množstvom vody, ktorá žalúdok rýchlo naplní. 

Ovocie sa považuje za potravinu s nízkym glykemickým indexom (GI). To znamená, že poskytuje štíhlu energiu a veľký objem. Konzumovať takéto jedlá najmä pred hlavným chodom pomáha znižovať celkový kalorický príjem, čo prispieva k regulácii hmotnosti.

ovocie Pexels

Vláknina

Konzumácia ovocia pred jedlom zvyšuje príjem vlákniny, pretože väčšina ovocia jej má vysoký obsah. Keď jete vlákninu, cítite sa dlhšie sýti, vláknina nám totiž spomaľuje trávenie. Pomáha tiež blokovať vstrebávanie tukov a cholesterolu, vďaka čomu je vaše jedlo oveľa zdravšie. Ak ste diabetik, vláknina v jedle znamená pomalšie trávenie a pomalšie uvoľňovanie glukózy do krvi, vaša glukóza je lepšie kontrolovaná. Medzi zdroje ovocia s vysokým obsahom vlákniny patria jablká a hrušky so šupkou, maliny a banány.

Vitamíny a minerály

Optimálny spôsob, ako získať všetky vitamíny a minerály, ktoré vaše telo potrebuje, je vaša strava. Pridanie ovocia do vášho denného stravovacieho plánu pomáha nielen kontrolovať vaše stravovanie a váhu a obmedzovať chuť do jedla, ale tiež získať základnú výživu.

ovocie Pexels

Čerstvé alebo balené

Správnu výživu nájdete vo všetkých formách ovocia. Či už konzervovanom, sušenom alebo surovom stave. Mrazené a konzervované ovocie je zabalené a spracované do niekoľkých hodín po zbere, čo pomáha zachovať vitamíny a minerály vo vnútri. Ovocná šťava však obsahuje oveľa menej vlákniny ako skutočné ovocie. Sledujte však etikety výrobkov, aby ste sa vyhli konzervovanému alebo mrazenému ovociu, ktoré obsahuje pridaný sodík alebo cukry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok