Je to náš Marshallov plán. Máme unikátnu šancu, hovorí o Pláne obnovy Šefčovič

TA3
21.6.2021 21:22

Prvé milióny z Plánu obnovy by Slovensko mohlo získať najskôr v júli alebo septembri tohto roka. Financie určené na reštart ekonomiky pomôžu podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča dostať Slovensko do 21. storočia. Ako uviedol v relácii Téma dňa, ak by sa plán podarilo zrealizovať tak, ako je navrhnutý, Slovensku by to mohlo zvýšiť HDP až o dve percentá ročne.

20210621_tema_dna.jpg
TA3

Rakúsko dostalo 3,5 miliardy, SR vyše šesť

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von Leyenová oznámila v pondelok schválenie dvoch Plánov obnovy - rakúskeho, ktorý má hodnotu 3,5 miliardy eur, a slovenského, ktorý má hodnotu 6,3 miliardy eur. Výšku podľa Šefčoviča ovplyvnili aj "iné štartovacie pozície" oboch krajín. 

Ako povedal, nosnou časťou Plánu obnovy bude zdravotníctvo, kam bude smerovať jedna miliarda eur na rekonštrukcie nemocníc, posilnenie krízových lôžok či vybudovanie nových nemocníc. Ako Šefčovič uviedol, 6,3 miliardy eur, ktoré Slovensko dostane, sú prostriedky, ktoré boli pridelené na znovu naštartovanie ekonomiky, na realizáciu štrukturálnych reforiem, a aj na vybudovanie infraštruktúry, ktoré si 21. storočie vyžaduje. 

"Zdroj týchto peňazí pochádza z emisie zelených dlhopisov. Európska únia sa minulý týždeň stala najväčším vydavateľom zelených dlhopisov. Na trhu sme v priebehu veľmi krátkej doby, to znamená pár minút, predali viac ako 20 miliárd eur týchto zelených dlhopisov," uviedol v Téme dňa Šefčovič s tým, že EÚ bude s predajom pokračovať počas celého desaťročného obdobia, čím chce získať až 800 miliárd eur, ktoré sa vo forme prefinancovania budú posielať členským krajinám.

Prostriedky sa budú musieť postupne splácať prostredníctvom tzv. nových vlastných zdrojov. Ako podpredseda Európskej komisie uviedol, ide o systém daní a poplatkov, ako napríklad uhlíkové clo alebo daň z plastov. "Ak by sa plán podarilo zrealizovať tak, ako je navrhnutý, tak by nám to mohlo zvýšiť HDP až o dve percentá ročne," uviedol s tým, že si to bude vyžadovať absolútne sústredenie sa a mobilizáciu celej spoločnosti. 

Predfinancovanie vo výške 823 miliónov

Šefčovič predpokladá, že Slovensko veľmi rýchlo získa predfinancovanie. "Tipujem, že možno ešte v júli alebo najneskôr v septembri by sme mohli dostať na rozbehnutie všetkých týchto plánov 823 miliónov eur."

Naplnenie plánu je podľa neho úloha, ktorá presahuje jedno vládne obdobie. Súčasný plán obnovy prirovnal k Marshallowmu plánu z povojnového obdobia. "Toto je náš Marshallov plán. Máme absolútne unikátnu šancu naštartovať slovenskú ekonomiku, zmodernizovať ju, investovať prostriedky, ktoré potrebujeme do mladých ľudí, do vzdelávania, posilniť zdravotníctvo, vyriešiť všetky štrukturálne problémy, ktoré sa nám tu kopili za to uplynulé obdobie." 

Ak to podľa neho "zrátame", tak hovoríme o finančnej perspektíve, ktorá prinesie sedemročný rozpočet takmer 19 miliárd eur. "Keď sa na to pozrieme z hľadiska tohto desaťročia, môžeme rozprávať až o 30 miliardách eur, ktoré sú unikátnou príležitosťou na to, aby sme úplne obnovili Slovensko," uviedol v relácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok