Bezpečne na bicykli: Kedy treba vymeniť cyklistickú prilbu za novú?

21.6.2021 18:00

Kvôli bezpečnosti na bicykli je cyklistická prilba nevyhnutná. Množstvo cyklistov, ktorí zomierajú na cestách pri nehode prilbu práve nemalo. Tým, že nemá dátum exspirácie ako potraviny, musíte brať do úvahy niekoľko faktorov a skontrolovať tú svoju prilbu, aby ste zistili, či je potrebné ju vymeniť.

Bezpečne na bicykli: Kedy treba vymeniť cyklistickú prilbu za novú?
Pexels

Prilby vyrobené pred rokom 2000 môžu mať vo svete cyklistiky nostalgické miesto, mali by sa však dať už na poličku. Materiály použité v starších prilbách nespĺňajú bezpečnostné normy a neposkytujú ochranu proti nárazom. Staré prilby majú tvrdší plast, no penová vložka je zase príliš tenká, aby chránila hlavu pri náraze. 

Čas na výmenu 

Ak ste mali na bicykli nehodu a prilba vám pri nej narazila o zem, na vlastnej koži ste si vyskúšali, aká je dôležitá. Napriek oceneniu, že vám zachránila život a mala by mať čestné miesto na vašej hlave, vymeňte ju. Po veľkom náraze - vrátane pádu na tvrdý povrch - pena vo vnútri slabne. Aj keď v prilbe nevidíte praskliny alebo priehlbiny, táto slabina môže spôsobiť, že sa pri ďalšom náraze rozpadne.

prilba Pexels

Tri až osem rokov

Prilby musia spĺňať určité bezpečnostné normy. Niektorí výrobcovia prilieb uvádzajú odporúčanú výmenu každé tri roky, iní zase každých päť až osem rokov ako čarovný časový rámec. Niektoré z odporúčaných časov výmeny súvisia s výskumom prilieb, zatiaľ čo ostatné možno túžbu spoločnosti prinútiť vás kúpiť si novú prilbu. Netreba zabúdať, že cyklistika je tiež aj obchod. 

Kontrola prilby

Kontrola prilby je najlepší spôsob, ako zistiť, či by sa mala vymeniť. Skontrolujte vonkajšiu plastovú časť, či nemá praskliny. Zatlačte na ňu. Ak má praskliny, ktoré pri zatlačení neodpružia, prilbu vymeňte. Prilbu by ste mali vymeniť aj v prípade, že plast vybledol v dôsledku UV žiarenia, pretože sa tým mohol oslabiť. Ďalej skontrolujte, či na penovej vložke nie sú trhliny alebo priehlbiny a či nie sú remene a spony opotrebované alebo ošúchané. 

prilba Pexels
Témy: nehoda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok