Lengvarský po rokovaní krízového štábu: Cestovanie sa zatiaľ nebude obmedzovať

TA3
21.6.2021 16:03

Cestovanie sa zatiaľ nebude obmedzovať, povedal v pondelok na tlačovej konferencii po rokovaní Ústredného krízového štábu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

"Vstupenkou od istej doby, ktorá nebude asi veľmi dlhá, bude očkovanie, a potom registrácia v tzv. eHranici s potvrdením PCR testovania, ktoré bude vykonané 5. alebo 8. deň podľa nariadenia Úradu verejného zdravotníctva," uviedol Lengvarský s tým, že všetkých občanov žiada, aby sa registrovali na očkovanie, a mohli sa počas prázdnin bez problémov vrátiť domov. Ostatní sa budú musieť povinne registrovať v eHranici. Ako uviedol, registrácia v eHranici bude prísne kontrolovaná.

Zaočkovanosť populácie chce ministerstvo zdravotníctva podporiť mobilnými očkovacími tímami, ale aj očkovaním v ambulanciách všeobecných lekárov a pediatrov. "Spustili sme registráciu na vakcínu Johnson & Johnson, ktorá je takisto podávaná hlavne do mobilných očkovacích tímov, a o ďalších otázkach ešte budem diskutovať," uviedol minister.

Profesor Vladimír Krčméry na tlačovej konferencii pripomenul, že motiváciou pre ľudí, ktorí sa doteraz neprihlásili na vakcináciu, je predovšetkým ochrana svojho zdravia a zdravia blízkych. Ako zdôraznil, prichádza tretia vlna - nová epidémia. Nový variant koronavírusu, delta variant, je dva až sedemkrát nákazlivejší a má kratšiu inkubačnú dobu. Rýchlosť s akou sa dokáže šíriť môže podľa Krčméryho zaplniť nemocnice do takej miery, že bežné medicínske zákroky budú obmedzené.

Obmedzia status pendlera

"Status pendlera bude výrazný obmedzený, ale bude stále," povedal Lengvarský. Pri tejto skupine bude podmienkou vstupu očkovanie alebo povinná registrácia v eHranici.

Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva určí, v akom režime budú kontrolované hranice. Minister vnútra Roman Mikulec nevylúčil, že kontrola na hraniciach bude nepretržitá. Pripustil tiež, že počet otvorených hraničných priechodov sa môže znížiť. "Ešte neviem, od akého dňa to bude platiť, ale bude to platiť pre každého," dodal. Vyhláška tiež určí, aké údaje budú budú môcť policajti na hraniciach kontrolovať. Podľa Lengvarského to budú buď COVID pasy, alebo povinná registrácia v eHranici, ktorá bude kontrolovaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok