Smer posunul zákon o hazarde, podľa opozície ho zabetónuje

TA3, SITA
19.10.2012 11:35

Zvýšenie odvodov z niektorých hazardných hier či zavedenie opatrení na boj proti gamblerstvu je o krok bližšie k zavedeniu do praxe. Poslanci posunuli do druhého čítania novelu zákona o hazardných hrách. Opozícia ju tvrdo kritizuje.

Smer posunul zákon o hazarde, podľa opozície ho zabetónuje
SITA

Obmedzená reklama

V rámci opatrení, ktoré by mali od začiatku budúceho roka vplývať na znižovanie záujmu ľudí o účasť na hazardných hrách, rezort financií napríklad navrhol sprísniť možnosť umiestnenia reklamy upozorňujúcej na výšku výhry alebo na možnosť získania výhry. A to tak, aby nebola viditeľná z vonkajšej strany budov, resp. priestorov, v ktorých sa prevádzkujú hazardné hry. "Ide najmä o rôzne jackpotové tabule, reklamné tabule, či iné tabule s pohyblivým alebo blikajúcim textom, ktoré oznamujú výšku možnej výhry," spresňuje rezort financií.

Ďalším z opatrení je návrh, ktorým chce ministerstvo zaviesť povinnosť pre prevádzkovateľov hazardných hier zverejniť pre hráčov na herných zariadeniach informáciu o telefónnom čísle na špecializované zdravotnícke zariadenie, pôsobiace v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby látkových a nelátkových závislostí.

Upresňujú sa kompetencie obcí

V pripravenej novela sa napríklad upresňuje aj pôsobnosť obce v oblasti hazardných hier, precizujú sa informačné výstupy Finančného riaditeľstva predkladané ministerstvu financií a zavádzajú sa ďalšie spresnenia vyplývajúce z poznatkov z praxe. Ide napríklad o používanie pojmu kasína, vyčíslenie základného imania a sankcií v eurách, či o postupy pri nakladaní s finančnou zábezpekou. 

Novelou sa zvyšuje aj napríklad odvod z hernej istiny pri stávkových hrách a charitatívnej lotérii z 5,5 % na 6 %, pričom pri kurzových stávkach sa zvyšuje odvod z hernej istiny z 5 % na 5,5 %. Nezvyšuje sa však odvod z hernej istiny pri dostihových stávkach, ktorý ostáva na úrovni 1%. Rezort financií navrhol taktiež zvýšiť paušálny odvod do štátneho rozpočtu za každý výherný prístroj z 1 900 eur na 2 100 eur.

Na základe novely sa zvyšuje aj odvod z prevádzkovania hazardných hier prevádzkovaných prostredníctvom technických zariadení obsluhovaných priamo hráčom, ako aj odvod z prevádzkovania videohier.

Opozícia: Zákon hazard zabetónuje

Novela zákona o hazardných hrách bude mať podľa viacerých opozičných poslancov negatívne dopady na celú spoločnosť. Poslankyňa OĽaNO Erika Jurinová napríklad počas piatkovej rozpravy k novele vyzvala ministra financií Petra Kažimíra, aby pristúpil v druhom čítaní na pozmeňujúce návrhy, ktoré by mohli novelu vylepšiť. "Zákon je zlý a bude z neho veľa nešťastia, pokiaľ zostane v takejto forme,“ uviedla Jurinová. Ďalší z poslancov OĽaNO, Štefan Kuffa, vyzval ministra financií, aby novelu z rokovania stiahol.

Poslanci v rozprave kritizovali najmä to, že na vytlačenie hazardu z obcí už nebude stačiť všeobecne záväzné nariadenie, ale bude musieť byť podmienené aj referendom. Podľa poslanca KDH Júliusa Brocku je to spôsob, ako "hazard na Slovensku zabetónovať" a KDH podľa jeho slov za pripravenú novelu nebude hlasovať.

Ďalší z poslancov hnutia, Pavol Zajac, označil novelu za výsledok lobingu prevádzkovateľov hracích automatov. Poslanec OĽaNO Martin Fecko napríklad za prijateľnejšie riešenie označil referendum bez kvóra a aby v ňom obce hazard skôr povoľovali ako zakazovali. 

Podľa poslankyne Jany Žitňanskej novela zákona o hazardných hrách obsahuje aj dobré veci, ako napríklad stavebné oddelenie herní, či stály dozor. Za jej veľké riziko však považuje to, že herné automaty budú môcť byť kdekoľvek. Sprístupnenie hracích automatov mimo herní spolu s možnosťou pitia alkoholu bude mať podľa jej slov vážny negatívny dopad na celú spoločnosť. Podľa ministra financií rezort novelou, ktorá je v prvom čítaní, len napráva súčasný stav pri zakazovaní hazardu v obciach. "Dnes platná legislatíva má protiústavné prvky,“ uviedol ešte vo štvrtok Peter Kažimír s tým, že výsledný návrh v novele je výsledkom kompromisu.

Podľa Igora Matoviča by bolo lepšie ísť napríklad cestou úplného zákazu hracích automatov, pričom výpadok príjmov by mal byť vynahradený zvýšením poplatkov napríklad z internetového stávkovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok