Explózia plynovodu zranila desiatky tureckých vojakov

TASR
19.10.2012 09:49

Dodávky iránskeho zemného plynu do Turecka sa vo štvrtok večer zastavili kvôli výbuchu plynovodu vo východnom Turecku. Explózia spôsobila zranenia 28 vojakov, ktorí prechádzali okolo vo vozidle.

Explózia plynovodu zranila desiatky tureckých vojakov
SITA

Informovala o tom dnes turecká vláda a predstavitelia energetiky. K explózii došlo v oblasti mesta Eleşkirt v tureckej provincii Agri. Bezprostredne nebolo jasné, čo výbuch vyvolalo a kedy sa obnovia dodávky zemného plynu, poznamenáva agentúra Reuters.

K zodpovednosti za opakované útoky na plynovody a ropovody v Turecku sa prihlasovala zakázaná militantná organizácia Strana kurdských pracujúcich, ktorá 28 rokov vedie ozbrojený boj proti tureckému štátu, čo si už vyžiadalo vyše 40.000 ľudských životov.

Dodávky zemného plynu z Iránu sa zastavili aj začiatkom tohto mesiaca po explózii vo východnom Turecku a obnovené boli o týždeň.

Niekoľkokrát boli v posledných mesiacoch prerušené takisto dodávky ropy z Iraku do Turecka, ktorá prúdi strategickým ropovodom medzi mestami Kirkúk a Ceyhan. Podľa podozrenia úradov išlo o sabotáž strany PKK, ktorú Turecko, Spojené štáty a Európska únia pokladajú za teroristickú organizáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok