Top udalosti týždňa: Od Kuciaka cez medvede a delta variant po summit Bidena a Putina

TA3
20.6.2021 20:06

Na Slovensku evidujeme prvý smrteľný stret medveďa s človekom. Viacero krajín zase hlási vyšší počet infikovaných v dôsledku šírenia delta variantu koronavírusu. Podľa ministra Vladimíra Lengvarského je len otázkou času, kedy sa objaví aj u nás. Na Slovensko by v najbližších mesiacoch mal prísť pápež František. Čoraz častejšie sa špekuluje o tom, aké miesta by mal navštíviť. Jedným z nich by mal byť vraj aj Prešov. Pozrite si top udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti
TASR/Jaroslav Novák

Rozhodli o odvolaniach v kauze Kuciak

Najvyšší súd SR v utorok rozhodoval o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Po porade senátu zrušil Najvyšší súd rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu. 

Televízia TA3 v tento deň pripravila špeciálne štúdio so živými vstupmi z Najvyššieho súdu SR. Pojednávanie sme komentovali s advokátkou Evou Mišíkovou, ktorá proces od rána sledovala. O ostro sledovanom pojednávaní sme sa rozprávali aj s podpredsedom Slovenskej advokátskej komory Ondrejom Laciakom. Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje rozhodnutie senátu NS SR v prípade zavraždeného novinára za významný moment pre spravodlivosť a právny štát.

Mikulec zostáva ministrom vnútra

Minister vnútra Roman Mikulec ostáva vo funkcii. Poslanci ho v stredu na mimoriadnej schôdzi národnej rady neodvolali. Mikulca podporilo zo 135 prítomných celkovo 72 poslancov, ktorí boli proti opozičnému návrhu. Za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo 53 poslancov, všetci z opozície. Desiati sa zdržali, medzi nimi boli aj šiesti poslanci za Sme rodina. Dvaja z hnutia nehlasovali, a to Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská.

Summit Biden – Putin

Šéf Bieleho domu Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin sa v stredu stretli vo švajčiarskej Ženeve. Na summite sa dohodli, že veľvyslanci ich krajín sa vrátia na svoje pôsobiská a budú pokračovať v plnení svojich diplomatických povinností. Putin to uviedol na tlačovej konferencii po skončení vrcholnej schôdzky, samostane vystúpil aj Joe Biden. Ako uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok summit Biden – Putin považuje za prejav zodpovednosti a záujmu USA aj Ruska, aby sa vzťahy ďalej nezhoršovali.

Na Globsecu vystúpil pápež František

V Bratislave sa v utorok konal 16. ročník konferencie Globsec. Podujatie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Po prvý raz na konferencii vystúpil pápež František. Vo videopríhovore sa vyslovil proti hospodárskej nerovnosti a ničeniu životného prostredia, pričom zdôraznil, že model obnovy po pandémii koronavírusu musí počítať aj s "korekciou vecí, ktoré predtým nefungovali". V rámci Globsecu sa stretli premiér Eduard Heger s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorí vystúpili na spoločnej tlačovej konferencii. Heger vyjadril radosť, že po siedmich rokoch mohol na Slovensku privítať rakúskeho kancelára.

V súvislosti so septembrovou účasťou pápeža Františka na záverečnej omši Medzinárodného eucharistického kongresu v Budapešti, sa hovorí, že by mala hlava katolíckej cirkvi zavítať aj na Slovensko. Jedným z miest, ktoré by mohol navštíviť je Prešov. Primátorka Andrea Turčanová počas odovzdávania verejných ocenení oznámila, že by mal prísť 14. septembra.

Sulík odvolal Holáka

Minister hospodárstva Richard Sulík na tlačovej besede oznámil, že odvoláva podpredsedu predstavenstva MH Manažment Andreja Holáka. Holáka zadržali v rámci akcie NAKA 17. júna. Hnutie OĽANO vyzvalo Sulíka, aby okamžite odvolal aj celé vedenie štátnej spoločnosti MH Manažment a vymenoval namiesto neho čestných a odborných ľudí, ktorí nebudú podozriví z korupcie a nebudú obhajovať politických nominantov bývalej vlády.

Prvý smrteľný stret medveďa s človekom

V doline Banskô našli v pondelok usmrteného muža, ktorý mal na viacerých miestach na tele poranenia pohryzením. Pitva 57-ročného muža preukázala, že zahynul po útoku medveďa. V novodobej histórii Slovenska ide o prvý smrteľný stret medveďa s človekom. Po incidente sa strhla diskusia o tom, či sú tieto šelmy v prírode premnožené a ako aktuálnu situáciu riešiť.

V relácii Pozrime sa na to sme o tom v piatok diskutovali s Erikou Cintulovou, starostkou obce Kláštor pod Znievom, Jaroslavom Slašťanom, vedúcim Zásahového tímu pre medveďa hnedého, Jánom Nôžkom, lesníkom a poľovníkom a Jurajom Smatanom, štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia.

Sagan vybojoval siedmy majstrovský titul 

Peter Sagan získal siedmy slovenský majstrovský titul v pretekoch s hromadným štartom na spoločnom československom šampionáte v Bánovciach nad Bebravou. V nedeľu rozhodol o svojom triumfe v záverečnom stúpaní, keď sa utrhol od vedúcej skupiny a prišiel si v sólovom úniku po absolútne víťazstvo pred trojicou Čechov. Český titul si vybojoval Michael Kukrle. Brat Petra Sagana, Juraj, titul neobhajoval. Z nedeľných pretekov s hromadným štartom ho vyradilo zranenie, pre ktoré skončil v nemocnici.

Obavy pre delta variant

Británia v stredu hlásila viac ako 9000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo bol najvyšší denný prírastok od februára tohto roku. Počet infikovaných aktuálne napriek rozsiahlej zaočkovanosti opäť narastá v súvislosti so šírením tzv. delta variantu koronavírusu, predtým známeho pod označením indický variant, keďže bol po prvý raz zaznamenaný v Indii.

Obavy má aj slovenské ministerstvo zdravotníctva, ktoré na sociálnej sieti vyzvalo návštevníkov zápasu medzi Maďarskom a Portugalskom, aby sa zaregistrovali na eHranici a následne budú pozvaní na bezplatný PCR test. Aj v Portugalsku sa pre delta variant koronavírusu zmenila situácia. Zvyšujúci sa počet nakazených prepol krajinu do čiernej farby. Slovenské konzílium odborníkov pripravilo pre obavy zo šírenia cestovné odporúčania, ktoré majú pomôcť zabrániť jeho zavlečeniu a šíreniu na Slovensku.

Na Slovensku zatiaľ nemáme potvrdené prípady mutácie delta. V relácii V politike to potvrdil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Dodal však, že ide o otázku času, kedy sa u nás objaví. Do konca leta podľa neho pravdepodobne nestíhame zaočkovať 70 percent populácie.

Poliakov sme zdolali, so Švédmi to nevyšlo

Slovenskí futbalisti zvíťazili v otváracom zápase E-skupiny majstrovstiev Európy v Petrohrade nad oslabeným Poľskom 2:1. V druhom zápase si na šampionáte pripísali proti Švédom prehru 0:1, na Štadióne Krestovskij v E-skupine rozhodol pokutový kop. O zápase sme sa zhovárali s bývalým trénerom našej reprezentácie a majstrom Európy z roku 1976 Ladislavom Jurkemikom, podľa ktorého by zápasu vraj pristala remíza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok