Kim Čong-un je diktátor, priznal jeho synovec

SITA
19.10.2012 08:39

Vnuk zosnulého severokórejského vodcu Kima Čong-ila a synovec súčasného lídra komunistickej krajiny Kima Čong-una poskytol médiám otvorený rozhovor, ktorý odvysielala fínska televízia

Kim Čong-un je diktátor, priznal jeho synovec
SITA

Len 17-ročný Kim Han-sol tak urobil na pôde univerzity v bosnianskom meste Mostar, kde v súčasnosti študuje. Ide o syna Kima Čong-nama, ktorý je zase bratom Kima Čong-una. S mladíkom sa v angličtine zhovárala Elisabeth Rehnová, niekdajšia zástupkyňa generálneho tajomníka OSN a osobitná spravodajkyňa pre Bosnu a Hercegovinu.

Kim Han-sol v rozhovore nešetril kritikou na adresu súčasného režimu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a jej nového lídra označil za "diktátora". "Neviem, prečo sa v skutočnosti stal diktátorom," vyhlásil v narážke na Kima Čong-una.

"Je to medzi ním a mojím dedkom," dodal. So svojím starým otcom Kimom Čong-ilom sa pritom nikdy nestretol, hoci si to podľa vlastných slov želal. Otec Kima Han-sola - Kim Čong-nam - sa dostal do nemilosti vtedajšieho lídra KĽDR, keď sa prostredníctvom falošného pasu snažil vycestovať do Japonska a navštíviť tamojší Disneyland.

Ďalšie roky svojho života pritom musel aj s rodinou stráviť v čínskom exile a v poloautonómnom Macau, kde žije dodnes. "Sníval som o tom, že jedného dňa sa vrátim a zlepším niektoré veci," odpovedal Kim Han-sol na otázku, či sa zaujíma o politickú situáciu v KĽDR.

Zosnulý severokórejský líder si vybral za nástupcu svojho tretieho syna Kima Čong-una, čo najstarší syn už za Kimovho života ostro kritizoval. Dnes 40-ročný Kim Čong-nam je známy svojimi výstrelkami a v minulosti sa preslávil viacerými škandálmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok