KDH pre otcov po narodení dieťaťa navrhuje týždeň platenej dovolenky navyše

TA3 TASR
20.6.2021 12:31

Mimoparlamentné KDH navrhuje týždeň platenej dovolenky navyše pre otcov po narodení dieťaťa. Realizovala by sa po narodení dieťaťa do šiestich týždňov od pôrodu. TASR o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová pri príležitosti Dňa otcov. KDH tiež hovorí o jednom dni voľna mesačne naviac pre matky školopovinných detí.

dieťa otec bábätko rodič 1140px (ČTK)
ČTK

"Veríme, že členovia vlády si túto myšlienku vezmú za svoju a presadia ju," uviedol predseda KDH Milan Majerský. Ozrejmil, že dovolenku pre otca presadzujú aj z dôvodu potreby starostlivosti o mamu a dieťa krátko po narodení a tiež pre potrebu vytvorenia úzkeho puta otca s dieťaťom od útleho veku.

KDH pripomenulo, že už v roku 2019 vyšla smernica Rady Európskej únie, ktorá odporúča možnosť desiatich dní dovolenky pre otca po narodení dieťaťa. Hnutie dodalo, že čas na prijatie súvisiacich zákonov majú členské štáty do augusta 2022, preto apeluje na čo najrýchlejšie riešenie.

Deň navyše pre mamy

"Popri dovolenke navyše pre otca presadzujeme aj deň plateného voľna mesačne naviac pre mamy školopovinných detí," doplnil Majerský s tým, že 12 voľných dní ročne pre mamy by KDH presadilo zmenou Zákonníka práce. "Náklady by po uzatvorení dohody medzi zamestnávateľom a sociálnymi partnermi hradil štát. A tam, kde sa rodičia dohodnú, by voľný deň platil pre otca," poznamenal líder hnutia s tým, že by chceli presadiť aj ďalšie opatrenia na podporu rodiny, napríklad progresívny daňový bonus na pomoc najmä viacdetným rodinám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok