Chyby treba napraviť, zhodli sa Bárdy a Lenč. Kauza Kuciak môže trvať ešte pár rokov

TA3
19.6.2021 20:42

Najvyšší súd vrátil prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovaný trestný súd. Na rozsudok si tak ešte počkáme, podľa šéfredaktora Aktualít Petra Bárdyho to môže trvať aj pár rokov. Podľa neho sa však netreba ponáhľať, ak má byť rozsudok naozaj spravodlivý.

za_oponou_1.jpg
TA3

Kauza, ktorá otriasla Slovenskom, stále nie je na konci. Najvyšší súd prípad vrátil na ďalšie dokazovanie. "Na prvom uznesení o rozsudku, ktoré ešte predtým napísal súd, ma vyrušovalo mnoho vecí. Niektoré mi prišli nelogické až manipulatívne," uviedol Bárdy v relácii Za oponou. Podľa neho bol problém najmä s profesionalitou senátu Špecializovaného trestného súdu a s tým, ako pristupoval k dôkazom.

Podľa politológa Jozefa Lenča táto kauza nemá už takú politickú váhu, ako mala v čase, keď sa vražda udiala. "Je to skôr už spoločenská téma a je to aj o tom, akým spôsobom bude vnímaná justícia na Slovensku a ako sa jej podarí prinavrátiť si renomé," povedal. Na rozhodnutie Najvyššieho súdu reagoval s tým, že dúfa v profesionálnejšie správanie ŠTS. "Rozsudok nedával logiku a budil dojem konšpirácií," dodal.

"Chyby by mali byť napravené a rozsudok by mal byť spravodlivejší," uviedol Bárdy. Prijal by, keby súd pristupoval ku komunikácii v Threeme ako k šifrovanej. Zároveň dúfa, že sa bude inak zaoberať aj výpoveďou Zoltána Andruskóa a že zvolí iný prístup k Petrovi Tóthovi. Predpokladá, že ŠTS bude na prípad nazerať nanovo s tým, že pozná aj názor Najvyššieho súdu. "Definitívne stanovisko môže prísť aj o pár rokov, ale neponáhľajme sa. Nemali by sme tlačiť na čas, ale na kvalitu," dodal Bárdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok