Plávanie s kontaktnými šošovkami: Dá sa to, len dodržujte tieto pravidlá

19.6.2021 14:00

Ak ste zanietený plavec, ktorý nosí kontaktné šošovky, ponáranie sa vo vode je zrejme dosť komplikované. Kvôli riziku infekcie očí je najlepšie vybrať si šošovky skôr, ako sa dostanete do bazéna. Ak sa ich však rozhodnete nosiť, urobte niekoľko krokov, aby vaše oči zostali zdravé. Tu je niekoľko správnych hygienických postupov.

Plávanie s kontaktnými šošovkami: Dá sa to, len dodržujte tieto pravidlá
Pexels

Používajte okuliare

Aj v chlórovanej vode môžu prosperovať nebezpečné baktérie a iné organizmy. Ak otvoríte oči pod vodou, môžu sa vám dostať za šošovky a infikovať oko. Chráňte si oči aj šošovky pred vodou okuliarmi. Môžu to byť malé okuliare, alebo aj väčšie, ktoré má jednu veľkú pozorovaciu plochu. Predtým, ako si okuliare nasadíte, dobre sa uistite, že sú dostatočne pevné, aby zadržiavali všetku vodu.

plavanie Pexels

Oči majte vždy suché

Ak nechcete nosiť ochranné okuliare, zvoľte si štýl plávania, aby ste nedávali hlavu pod vodu a vyhnite sa aj veľkému postriekaniu tváre, aby vám voda pri plávaní nechtiac neskončila v očiach. Použite také plavecké techniky, ktoré držia vašu hlavu neustále nad vodou a čo najviac zatvárajte oči. Keď sa pri vstupe do bazéna alebo odchode z neho sprchujete, zavrite oči a majte tvár vždy suchú. Aj voda z vodovodu môže byť rovnako nebezpečná ako voda v bazéne. To isté platí pre použitie vírivky, ak ju po kúpaní v bazéne používate na zohriatie.   

plavanie Pexels

Okamžite vymeňte šošovky za nové

Ak plávate so šošovkami a hoci vám (podľa vás) voda nešpliechala do tváre, ihneď si ich po príchode domov odstráňte. Plávajte s dennými šošovkami, ktoré vyhodíte každú noc. Ak používate šošovky, ktoré nie sú na jedno použitie, vyberte ich a vyčistite pomocou čistiaceho roztoku. Niektoré si môžete vložiť späť ihneď po vyčistení, zatiaľ čo sa iné musia byť cez noc namočené. Vyberajte si podľa vašej plaveckej potreby.

sosovky Pexels

Kedy začať liečbu

Aj pri dodržaní najlepších bezpečnostných opatrení, stále sa môžu objaviť nejaké problémy. Ak spozorujete akékoľvek začervenanie, opuch alebo bolesť oka krátko po plávaní, okamžite vyhľadajte očného lekára. Aj krátke oneskorenie môže viesť k dlhému zotavovaniu alebo k závažnejším následkom, ako je strata zraku v infikovanom oku. Najčastejšie ide o podráždenie chemickými látkami vo vode, ale iba váš očný lekár to vie diagnostikovať naisto.                   

Témy: bazén
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok