Holandsko uvoľní takmer všetky opatrenia, zrušia i povinné nosenie rúšok

TA3 TASR
19.6.2021 08:22

Holandsko od 26. júna uvoľní takmer všetky epidemiologické reštrikcie vrátane povinného nosenia rúšok. V platnosti ostane len zachovávanie 1,5-metrových vzájomných rozstupov. Oznámil to v piatok holandský premiér Mark Rutte.

Holandsko uvoľní väčšinu opatrení, zrušia i povinné nosenie rúšok
TASR/AP (ilu)

Holandsko tak podľa premiéra "robí veľký krok" smerom k návratu do normálneho života bez obmedzení. Od 26. júna bude podľa Rutteho "zo vzdialenosti 1,5 metra" možné už "takmer všetko". Vláda má následne v polovici augusta rozhodnúť o prípadnom ďalšom uvoľnení ochranných opatrení vrátane zachovávania vzájomných rozstupov. Rutte skonštatoval, že "koniec krízy je na dohľad".

Od 26. júna už nebude v Holandsku povinné nosenie rúšok na miestach, kde je možné dodržiavať stanovené 1,5-metrové rozstupy. To sa podľa vlády však nedá napríklad v prostriedkoch verejnej dopravy, či na druhom stupni základných škôl.

 Okrem toho sa pre návštevníkov s negatívnym výsledkom testu na koronavírus budú môcť opätovne otvoriť diskotéky a nočné kluby. Negatívny výsledok testu či potvrdenie o očkovaní proti covidu bude vyžadované aj na iných podujatiach, ako napríklad festivaloch či športových súťažiach, kde nie je možné, aby účastníci medzi sebou zachovávali vyžadovaný odstup.

Čiastočný lockdown sa v Holandsku skončil už 5. júna. Od vtedy smú reštaurácie zákazníkov obsluhovať aj v interiéroch. Od 26. júna sa ešte zvýši ich povolená kapacita, rovnako ako aj maximálne povolené počty návštevníkov múzeí či divadiel. Pohostinstvá a obdobné prevádzky zároveň budú môcť vo svojich priestoroch, či už interiérových alebo exteriérových, premietať na veľkých obrazovkách zápasy z Majstrovstiev Európy vo futbale (Euro 2020), ak zabezpečia vzájomné rozstupy svojich zákazníkov.

V Holandsku zaznamenali od začiatku pandémie už viac ako 1,5 milióna prípadov nákazy a vyše 17.700 súvisiacich úmrtí. Zaočkovaných prinajmenšom prvou dávkou vakcíny proti covidu je už viac ako 50 percent obyvateľov tejto krajiny, pričom obe potrebné dávky dosiaľ dostalo približne 28 percent obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok