Delta variant robí odborníkom starosti, môže byť hrozbou aj pre očkovaných

TA3/zk
19.6.2021 08:00

Vedci sa už dlho obávajú, že sa objaví variant koronavírusu, ktorý bude nebezpečnejší ako pôvodný vírus v troch kľúčových oblastiach. Tou prvou je, že by sa šíril rýchlejšie, spôsoboval by vážnejší priebeh choroby a dokázal by sa vyhnúť protilátkam získaným očkovaním.

Delta variant robí odborníkom starosti, môže byť hrozbou aj pre očkovaných
TASR/AP

Nočnou morou je variant, u ktorého by sa prejavili všetky tri,“ hovorí predseda Lekárskeho oddelenia Kalifornskej univerzity v San Franciscu, Bob Wachter. Žiadny z predchádzajúcich variantov nebol silnejší vo viac ako v jednej alebo v dvoch oblastiach. Variant delta, ktorý sa po prvý raz objavil vo februári v Indii, sa však dostal veľmi blízko k tomu, aby bol silnejší vo všetkých troch oblastiach.

Dáta hovoria, že tento variant bude určite infekčnejší, pravdepodobne závažnejší a prinajmenšom čiastočne sa dokáže lepšie vyhnúť imunite. A to je strašidelné,“ hovorí Wachter.

Hoci variant delta nepochybne predstavuje najväčšiu hrozbu pre neočkovaných ľudí, niektorí odborníci sa obávajú, že sa ochorenie Covid-19 môže prejaviť aj u plne zaočkovaných. „A je pravdepodobnejšie, že ak dostanete covid, bude mať vážnejší priebeh,“ dodal Wachter.

Iní odborníci sa tiež obávajú, že tento variant sa môže vyvinúť do ešte nebezpečnejšieho. Keďže sa ľahko šíri medzi neočkovanými, neustále sa replikuje a mutuje. „Najhorším scenárom je, že delta variant zmutuje do niečoho úplne iného. Potom by boli naše vakcíny menej efektívne alebo úplne neefektívne,“ uvádza podľa portálu Business Insider lekár z Baltimoru Vivek Cherian.

Delta je zatiaľ najprenosnejším kmeňom

Výskum anglického verejného zdravotníctva naznačuje, že variant delta predstavuje o 60 percent vyššie riziko nákazy v domácnosti oproti variantu alfa, ktorý sa po prvý raz objavil vo Veľkej Británii. Pritom variant alfa je asi o 50 percent prenosnejší ako pôvodný vírus. Okrem toho vedci v Škótsku zasa zistili, že variant delta zdvojnásobuje riziko hospitalizácie v porovnaní s variantom alfa.

Pozitívne sa zatiaľ javí správa, že delta výrazne neznížila účinnosť vakcín. Z britských štúdií vyplýva, že vakcína Pfizer/BioNTech je po oboch dávkach účinná na 96 percent pri prevencii hospitalizácií a na 88 percent pri prevencii ochorenia so symptómami. Rozdiel je však po prvej dávke, kde mali vakcíny Pfizer a AstraZeneca účinnosť len na 33 percent pri prevencii symptomatickécho ochorenia.

Skutočnosť, že tri týždne po prvej dávke ste chránený len 30 percent, kým pôvodne bola ochrana až 80 percent, hovorí, že táto vec sa aspoň čiastočne dokáže vyhnúť imunitnému systému,“ hovorí Wachter. Podľa neho je tiež možné, že by sa ochrana vakcínami mohla „rýchlejšie opotrebovať“.

Môže zvýšiť počet infekcií po očkovaní?

Rôzne varianty sú najčastejšie zodpovedné za to, že dôjde k infekcii aj po očkovaní. Ochorieť na Covid-19 po úplnom zaočkovaní je však veľmi zriedkavé. Kalifornský odborník sa však obáva toho, že by mohol variant delta spôsobiť závažnejší priebeh choroby aj u očkovaných. 

Najväčšie riziko by mohlo hroziť starším alebo ľuďom s oslabenou imunitou. „Imunita plne očkovaného osemdesiatnika nie je rovnaká ako u tridsiatnika,“ vysvetľuje. Variant delta by tak mohol ohroziť návrat do bežného života. Prejavuje sa to už aj v Británii, kde sa kvôli variantu delta odkladá uvoľňovanie ďalších opatrení. Okrem Spojeného kráľovstva sa však tento variant rozširuje vo väčšej miere aj v Portugalsku či Španielsku.

Odporúčania slovenských odborníkov

Naše konzílium odborníkov tiež sleduje dianie okolo nového variantu. „Veľmi dôležitú úlohu zohráva ochrana štátnej hranice. Cieľom tohoto opatrenia je primárne zabrániť zavlečeniu a šíreniu delta variantu na Slovensko, a tým ochrániť zdravie nášho obyvateľstva,“ uvádza sa v ich stanovisku.

A keďže sa blíži dovolenková sezóna a hrozí, že veľa Slovákov bude cestovať aj do zahraničia, vydalo konzílium odborníkov týchto 7 odporúčaní:

  1. Oboznámiť sa s epidemiologickou situáciou v destinácii, kam cestujeme.
  2. Dôsledne zvážiť zahraničnú cestu do rizikových krajín.
  3. Pri zhoršení situácie v krajine počítať s prípadnými obmedzeniami v súvislosti s návratom na Slovensko.
  4. Ak je to možné, uprednostniť individuálnu dopravu pred hromadnou pri ceste do zahraničia.
  5. Najbezpečnejšie je cestovať do zahraničia, ak sme kompletne zaočkovaní.
  6. Pred návratom zo zahraničia sa vždy zaevidovať do e-hranice.
  7. Podľa charakteru rizika v navštívenej krajine absolvovať po návrate testovanie v súlade s odporúčaniami vlády a zostať v karanténe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok