Slovenská obeť mozgovej atrofie: Herec od bolesti vyskočil z okna psychiatrie

18.6.2021 18:00

Je prirodzené, že vekom sa náš mozog zmenšuje. U väčšiny ľudí nie sú prejavy veľmi nápadné. Môžu sa však vyskytnúť problémy s jazykom, pamäťou a ďalšími kľúčovými funkciami. Vážna strata mozgových buniek sa nazýva mozgová atrofia a na Slovensku má jednu známu obeť.

Slovenská obeť mozgovej atrofie: Herec od bolesti vyskočil z okna psychiatrie
Pexels

Atrofia mozgu začína nepozorovateľným spôsobom v rannej dospelosti. Môžete si všimnúť takzvané „seniorské momenty“, výpadky pamäte. Vyskytuje sa v malých oblastiach mozgu alebo v oboch hemisférach. Pretože je tkanivo v postihnutých oblastiach mozgu definitívne zničené, neurologické deficity sú trvalé.

Ovplyvňuje reč a písanie

Atrofia mozgu môže spôsobiť afáziu, neurologickú poruchu, ktorá ovplyvňuje jazykové schopnosti. Niektorí pacienti môžu počuť hovorené slová, ale nedokážu pochopiť ich význam. Pri poškodení čelného laloku sa ťažko vyjadrujú a z toho vychádza nezmyselná reč. Deštrukcia spánkových lalokov vedie k najvážnejším škodám, kompletnej strate reči aj porozumeniu. Amnézia je najmiernejšia forma. Jej najzrejmejším príznakom je neschopnosť zapamätať si správne meno človeka a vecí.

demencia Pexels

Dôsledok demencie

Demencia je ďalšie ochorenie, ktoré spôsobuje atrofiu mozgu. Výsledkom demencie sú problémy s pamäťou, jazykom a osobnosťou. Môžete mať problém s vytváraním a vybavovaním si nových spomienok, s učením a s úsudkom. Ľudia s demenciou môžu mať ťažkosti s čítaním a písaním a nakoniec s neschopnosťou porozumieť jazyku. V poslednej fáze demencie majú problémy s uspokojovaním svojich najzákladnejších potrieb.

Príčinou Alzheimer

Alzheimerova choroba je najbežnejším typom demencie. Môže byť v tele prítomná desaťročia, kým sa objavia príznaky, ale choroba je vždy progresívna a smrteľná. Jedným z najbežnejších príznakov skorého Alzheimera je zabúdanie na posledné informácie. Pacient si nepamätá dôležité dátumy alebo udalosti, opakovane kladie rovnaké otázky, spolieha sa na pamäťové pomôcky. 

demencia Pexels

Vyskytujú sa aj problémy so zrakom a rovnováhou. Problémy s posudzovaním vzdialenosti a určovaním farby alebo kontrastu. To môže mať za následok ťažkosti pri šoférovaní. Problémy s komunikáciou vedú ľudí s Alzheimerom k tomu, aby sa stiahli zo spoločenského života a dokonca aj skončili s ich hobby. Ľudia s Alzheimerom mávajú zmeny nálad. Bývajú zmätení, podozrievaví, depresívni, vystrašení, ustaraní alebo rozrušení, keď sú mimo svojej komfortnej zóny alebo dokonca doma alebo s priateľmi.

Záchvaty 

Záchvaty môžu byť tiež príznakom atrofie mozgu. Zvyčajne sa vyskytujú, keď je narušená elektrická aktivita v mozgu. Niektorí ľudia môžu cítiť kovovú príchuť tesne pred začiatkom záchvatu. Záchvaty môžu spôsobiť stratu vedomia. Bezvedomie vedie k dočasnej strate pamäti. Je tiež možné, že počas záchvatu stratíte kontrolu nad svalmi, môžete spadnúť alebo sa triasť. V takomto prípade sa dokážete aj smrteľne zraniť, ak nie ste na pevnej zemi.

mrvecka Slovenský filmový ústav

Mrvečkov tragický odchod 

Vážnu atrofiu mozgu preukázala pitva u obľúbeného slovenského herca Antona Mrvečku (†51). O svojej chorobe nevedel, celý život trpel neznesiteľnými záchvatmi migrény. Býval často unavený, málo spával a bral veľa utišujúcich liekov. Tým, že bol ako herec veľmi vyťažený, jeho stavy pripomínali skôr prepracovanie. Bohužiaľ, Mrvečka skončil až na psychiatrii v Pezinku. Nikto si totiž nevedel vysvetliť jeho extrémne zmeny nálad, depresie striedajúce pocity šťastia. Herec nakoniec stratil orientáciu a vypadol z okna. Iná verzia hovorí o samovražde. Pitva nakoniec preukázala to, o čom nikto netušil. Obľúbený herec trpel zákernou mozgovou atrofiou.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok