AstraZeneca dostala harmonogram pre dodávky vakcín, inak hrozia pokuty

TA3 TASR
18.6.2021 15:29

Prvostupňový súd v Bruseli v piatok rozhodol o vydaní predbežných opatrení v spore Európskej komisie a 27 členskými štátov EÚ proti farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca.

Očkovanie vakcínou AstraZeneca
TASR/AP

Súd nariadil firme AstraZeneca, aby do 27. septembra 2021 urgentne dodala 50 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu Covid-19 a to podľa nasledovného záväzného harmonogramu: 15 miliónov dávok do 26. júla, 20 miliónov dávok do 23. augusta a 15 miliónov dávok do 27. septembra.

V prípade nedodržania týchto dodacích lehôt bude musieť AstraZeneca zaplatiť pokutu 10 eur za každú nedoručenú dávku, uviedla v správe pre médiá EK. Rozhodnutie súdu o vydaní predbežných opatrení je založené na skutočnosti, že spoločnosť AstraZeneca vážne porušila svoje zmluvné povinnosti voči exekutíve EÚ.

Súd upozornil, že výrobca vakcín mal vyvinúť všetko úsilie na ich dodanie v dohodnutom časovom harmonograme vrátane výrobkov z britských výrobných závodov, čo je v kúpnej zmluve vyslovene uvedené. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová rozhodnutie bruselského súdu privítala. "Toto rozhodnutie potvrdzuje pozíciu Európskej komisie: AstraZeneca nesplnila záväzky, ku ktorým sa zaviazala v zmluve. Je dobré vidieť, že to potvrdzuje aj nezávislý sudca," uviedla šéfka exekutívy EÚ, pričom zdôraznila, že európska očkovacia kampaň bola založená na spoľahlivom právnom základe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok