Manuál pitného režimu: Nečakajte na smäd, nie je tekutina ako tekutina

TA3
19.6.2021 07:00

Po chladnej jari konečne prišlo leto a s ním aj horúčavy. To však nie je pre každého dobrou správou. Vysoké teploty sú záťažou pre ľudský organizmus a ak si chceme udržať zdravie, musíme sa prispôsobiť. Základom je aj správny pitný režim.

voda pohár tekutiny pitný režim 1140px (ČTK)
ČTK

Je to individuálne

Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR. To, koľko tekutín musíte prijať, závisí napríklad od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti, ale aj od telesnej aktivity, zloženia a množstva stravy, teploty ovzdušia či zdravotného stavu.

Základom pitného režimu je čistá pitná voda. Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne 2-4 decilitre tekutín na 10 kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne. Ak pracujete fyzicky, prípadne sa potíte, toto množstvo sa zvyšuje. Piť by sa malo priebežne, v menších dávkach a častejšie a ešte pred pocitom smädu. Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve, upozorňuje ÚVZ.

Ak pracujete fyzicky, prípadne sa potíte, musíte vypiť viac. 

Kúpanie TASR/Miroslav Košírer

Čo piť? A čo deti?

V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a naviac podporia vylučovanie vody z organizmu. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru, energie a kofeínu. Ideálna je obyčajná voda doplnená o minerálne vody. 

Pite skôr vlažné, nie ľadové nápoje. Najmä u detí dbajte na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Vodu pite aj vtedy, keď smäd necítite. „Malým  deťom, ktoré majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu, je potrebné často ponúkať pitie. Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, môžete ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi,“ uviedla Jana Hamade, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ SR.

Ako je to presne s deťmi? "Množstvo vody, ktoré detský organizmus potrebuje, závisí aj od veku a hmotnosti. U novorodenca sa pohybuje od 60 do 100 ml na kilogram hmotnosti, u batoľaťa 120 ml/kg, u dieťaťa v predškolskom veku je to 100 ml/kg, v školskom veku 70 ml/kg, neskôr sa odporúča za 24 hodín vypiť cca 50 ml na kilogram hmotnosti," vysvetlila Hamade.

Pite skôr vlažné, nie ľadové nápoje. Najmä u detí dbajte na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe.

Ohrození sú seniori

Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov. Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s látkami z metabolizmu. Dennú dávku - približne 1,5 až 2 litre tekutín - by si mali rovnomerne rozložiť počas celého dňa. 

Najvhodnejšia je čistá pitná voda, pri výbere minerálnych vôd venujte zvýšenú pozornosť obsahu sodíka. Starší ľudia veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a zvýšená koncentrácia sodíka vo vode by mohla ich zdravotný stav zhoršiť. Vo vyššom veku je dôležitý aj príjem vitamínov, ktoré môže senior dostať priamo v nápoji. Pitie ovocných nápojov (džúsov, nektárov) nie je vhodné pre pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov, čo jednak zvyšuje ich energetickú hodnotu a tiež vylučovanie vody z organizmu.

Akú minerálnu vodu si vybrať

„Základ pitného režimu majú tvoriť pitná voda a minerálne vody s obsahom rozpustných látok 200 – 500 mg/l, teda nízko mineralizované. Vody s obsahom rozpustných látok nad 500 mg/l nepite trvalo a vo väčších množstvách,“ vysvetlila Iveta Trusková, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ SR.

Vody s vysokou mineralizáciou a s vyšším obsahom sodíka podľa Truskovej nie sú vhodné okrem seniorov ani pre osoby s kardiovaskulárnym ochorením, ani pre dojčatá a to vrátane prípravy ich stravy. "Voda s obsahom fluoridov nad 1,5 mg/l nie je vhodná na pravidelnú konzumáciu pre dojčatá a pre deti do siedmich rokov,“ upozorňuje Trusková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok