Viskupič podal na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na Čistý deň

TA3 TASR
18.6.2021 11:37

Trestné oznámenie na neziskovú organizáciu Čistý deň podal v piatok na Generálnej prokuratúre SR predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Viskupič podal na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na Čistý deň
TASR/Martin Baumann

Rozhodli sme sa za TTSK podať trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania subvenčného podvodu. Ide o záležitosť, ktorá trvá niekoľko rokov. Trnavská župa prenajímala, respektíve vypožičiavala, organizácii Čistý deň, nezisková organizácia, dve budovy. V júni 2018 rozhodlo Zastupiteľstvo TTSK, že ruší obe, aj prenájom, aj výpožičku," uviedol Viskupič.

Ako priblížil, čo sa týka prenájmu jednej budovy, v čase, ktorý určilo zastupiteľstvo, bol tento záväzok z hľadiska Čistého dňa vyrovnaný a už sú v objekte poskytované sociálne služby. Samosprávny kraj budovu zrekonštruoval a toto zariadenie sa nazýva Centrum sociálnych služieb Galanta.

"Druhá budova bola právne vypožičaná a táto budova v jesennom termíne roku 2018 odovzdaná nebola. Samosprávny kraj preto dal žalobu na vypratanie tejto budovy a zo strany Čistého dňa prišla séria protižalôb. Dodnes túto budovu nevrátili," priblížil Viskupič. Z pohľadu kraja je užívaná v rozpore s vôľou vlastníka aj zastupiteľstva samosprávneho kraja.

"Podanie obsahuje nové nálezy. Je absolútne absurdné, právne neobhájiteľné a máme za to, že je to aj trestnoprávne chybné. Budovu, ktorú nezisková organizácia užíva, nadobudla z verejných zdrojov, prevádzkovala z verejných zdrojov, rekonštruovala z verejných zdrojov a na konci dňa sa snaží dokázať, že z verejných zdrojov má byť sumou vyše 370.000 eur od nich odkúpená," dodal Viskupič.

"GP SR prijala dnes predmetné trestné oznámenie od podávateľa. Po oboznámení sa s ním bude postupovať zákonným postupom," uviedla pre TASR hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Koncom mája súd platobným rozkazom rozhodol, že Čistý deň má zaplatiť 83-tisíc eur Trnavskému samosprávnemu kraju za neoprávnené užívanie budovy v Galante-Hodoch od roku 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok